Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Gone Home

Mysigt och tänkvärt

Det tokhyllade indiespelet Gone Home tar med spelaren på en suggestiv upptäcktsfärd hemma hos en tillsynes helt vanlig familj. Det är kusligt, tänkvärt och omöjligt att lägga från sig.

Katie Greenbriar står utanför den låsta ytterdörren, omgiven av becksvart mörker medan regnet piskar yttertaket. Hon har kommit hem från en lång och givande resa till Europa och nu verkar ingen vara hemma. På dörren sitter en handskriven lapp från hennes lillasyster Samantha. Det står att hon inte ska bry sig om att ta reda på vart hon har tagit vägen. Att hon inte ska leta efter svar.

Katie ställer ifrån sig resväskorna, letar upp den gömda nyckeln, låser upp dörren och går in i den mörka hallen. Var är alla?

Gone-Home-Review-2

Utforskar berättandet
Det är upptakten till The Fullbright Companys äventyrsspel Gone Home, ett spel som du med fördel bör veta så lite som möjligt om innan du börjar spela. Om du har möjlighet tycker jag att du ska gå och spela det redan nu, men om du fortfarande är tveksam kan du läsa vidare.

Annons

Det som gör Gone Home unikt är inte den täta och kusliga stämningen eller den simpla problemlösningen, utan hur det med väldigt små medel lyckas berätta en historia genom att låta spelaren utforska varje skrymsle och vrå i familjens ödsliga hus. Hur obekvämt det än känns att snoka i det mest privata är det omöjligt att låta bli när varje föremål bär på sin egen historia.

TVRoom2013

Välskrivet och detaljerat
Brev, kassettband, fotografier – om du inte bryr dig det minsta kan du säkerligen springa igenom hela spelet på några minuter – men om du faller för frestelsen att läsa allt, titta på allt och undersöka allt så kommer du att bli kvar i timmar.

I första hand vill du veta vad som har hänt med din familj och för varje handskriven lapp som sätts i sitt sammanhang, för varje slutsats du drar och för varje tidslinje som pusslas ihop kommer du ett oåterkalleligt steg närmare den oundvikliga upplösningen.

Gone Home

Det tokhyllade indiespelet Gone Home tar med spelaren på en suggestiv upptäcktsfärd hemma hos en tillsynes helt vanlig familj. Det är kusligt, tänkvärt och omöjligt att lägga från sig.


4
Vi diggar
  • Spännande upplägg
  • Välskrivet
  • Stämningsfullt
Vi dissar
  • Kort speltid
  • Inget omspelningsvärde
Visa kommentarer / Kommentera nu
Gone Home - Mysigt och tänkvärt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17