Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Game Concept Challenge: Dag 1

FeatureGCC 2009 öppnar portarna och folket strömmar in från havssidan. Snart därefter, när sorlet lagt sig, drar 24-timmarstävlingen igång och den stora folkmassan delas snabbt upp i olika läger utifrån sina respektive tävlingsgrenar.

10:00

Förutsättningarna, som in i det sista hållits hemliga, utannonseras och sedan påbörjas jakten efter den optimala arbetsplatsen inför det kommande dygnet. Medförda laptops, ritbord och annan proffsutrustning samsas på de överfolkade arbetsstationerna vid sidan av Netports egna utrustning. Att ambitionsnivån är hög det ingen tvekan om. I vinstpotten ligger de senaste spelkonsolerna och väntar på sina rättmätiga vinnare.

Innan folkmassan skingras passar Kreativum på att visa upp ett eyetoy-liknande spel som de utvecklat tillsammans med Gameport, i vilket man med hjälp av sin kropp fångar upp olika atomer för att bilda kemiska sammansättningar. Företagets representant Sven Burau visar med stor entusiasm upp tekniken men lämnar snart över stafettpinnen till intresserade åhörare. ”Molekylfabriken” är bara ett av de spel som utvecklats av företaget och under dagen kommer spelet att bytas ut kontinuerligt. Kampen om highscorelistan kan börja!

Klockan tio i morgon har juryn gett sitt slutgiltiga utlåtande. Men innan dess kommer det att bjudas på mänger av intressanta seminarier, mingel och naturligtvis hysteriskt många ettor och nollor.

Annons

15:00

John Dennis från Team 17 har just haft sin föreläsning i den till bristningsgränsen fyllda salen. Intressant nog valde Worms-skaparen att fokusera på narratologi och hur Aristoteles poetik lever vidare i moderna produktioner. Han drog paralleller mellan spel och filmer som Hajen och Alien på ett mycket övertygande sätt, men stundtals var det svårt att se en direkt koppling till företagets kommande uppdatering av det gamla Amiga-spelet Alien Breed; Det blev nästan lite ironiskt hur de anrika lärorna kontrasterade de lite slafsiga dialogpartierna som spelades upp.

Alien Breed tycks vara en fartfylld topdown-shooter som utspelar sig i rymden. Det lilla vi får se av spelet är inte särskilt talande för den fullständiga produkten, men ger helt klart en fingervisning av hur upplägget kommer att se ut. Berättandet, som enligt Dennis är resultatet av ett omfattande researcharbete och idel djupdykningar i handböcker om moderna narrativ, manifesteras mestadels genom serierutor i bästa Max Pain-anda, någonting man har stött på förvånansvärt sällan i sci-fi-mijöer.

Efter John Dennis framträdande var det bara att skynda över till nästa föreläsningssal där Nicholas Francis demonstrerade utvecklingsverktyget Unity3D. Det var en intresserande uppvisning i hur man kan modulera miljöer i realtid, men stundtals tenderade det att bli lite väldigt tekniskt.

Nu är det dags för tävling i Speed Modelling, en tävlingsform som helt enkelt går ut på att modulera ett givet objekt i 3D på kortast möjliga tid.

17:00

Dagen börjar lida mot sitt slut och jag har just genomfört livesända intervjuer med John Dennis, Phil Gaskell och Carl Loodberg. Carl Loodberg, som jobbar på Illusion Labs, berättade om hur det är att utveckla spel till iPhone, hur framtiden för spelindustrin ser ut och vad han tycker om tillställningen än så länge. Illusion Labs har gjort sig kända genom sitt labyrintspel som på ett underfundigt sätt utnyttjar plattformens accelerometer, men framförallt den dödligt svåra fingerboardsimulatorn Touchgrind.

Loodbergs tips till de tävlande var att satsa på kvalitet och bra idéer, snarare än kvantitet.

John Dennis från Team 17 var inte så pigg på att avslöja för mycket om det kommande spelet Alien Breed, men berättade att det kommer att släppas till samtliga nedladdningstjänster, ha uppifrånperspektiv och förmodligen bli helt fantastiskt. På frågan om det inte var dags att föra in mer narratologi i Worms-serien ställde han sig tveksam, men noterade mitt förslag om ett storydrivet RPG med kombatantmaskarna i centrum.

Phil Gaskell berättade om sitt arbete med den digitala distributionskanalen PSN, framtiden för spelindustrin och Sonys kommande utannonseringar. Själv såg han fram emot Heavy Rain, som vi troligen kommer att få se mer av på E3 i juni.

Phil Gaskell har varit involverad i en mängd olika titlar till PSN, och en av dem är Rag Doll Kung Fu, utvecklat av Karlshamnbaserade Tarsier Studios, och naturligtvis kommer han att återfinnas på releasepartyt som drar igång om en dryg timma.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Game Concept Challenge: Dag 1 - Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17