Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Förtitt: Mass Effect: Andromeda

11 saker du vill veta om 2017 års mest efterlängtade actionrollspel

Sagan om Commander Shepard och besättningen på Normandy må vara slut, men när vi lämnar Vintergatan för att utforska en helt ny galax inser vi att det bara var början. Det här är 11 saker du vill veta om kommande Mass Effect: Andromeda.

1. Det är inte Mass Effect 4

Shepard, Garrus, Liara, Normandy, Citadellet … hur mycket vi än älskar de tre Mass Effect-spelen är det bara att acceptera att den berättelsen är slut. Det nya spelet Mass Effect: Andromeda är en slags fortsättning, men genom att förlägga handlingen till en helt ny galax kan Bioware lämna allt det gamla bakom sig och bereda plats åt nya historier.

2. Temat är utforskande

När spelet tar vid har sex århundraden passerat sedan händelserna i det tredje spelet. Gigantiska skepp med representanter från olika raser har lämnat Vintergatan för att leta efter ett nytt hem i Andromedagalaxen. I de tidigare spelen släpptes vi ner i en befolkad värld med politiskt styre, utstakade regler och konventioner. Den här gången får vi upptäcka den nya världens tillsammans med våra hjältar. Den handhållna scannern kommer att bli ett ovärderligt verktyg liksom rymdbilen Nomad. Förhoppningsvis är den lättare att styra än Mako-skrället från det första spelet.

mass-effect-andromeda-ship

3. Men det kommer inte att vara ett sandlådespel

Samtidigt som bilden av en stor och öppen värld målas upp har utvecklarna varit noga med att påpeka att det inte handlar om en sandlådestruktur. När du landar på en ny planet kommer det att finnas en central plats där du kan prata med karaktärer och få ett grepp om vad det är för ställe du befinner dig på. Om du sedan vill lämna den utstakade vägen och se vad du hittar är det upp till dig.

Annons

4. Det har en helt ny huvudkaraktär

Oavsett om vi spelade som man eller kvinna kommer Commander Shepard alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan. Men nu är det dags att lämna över stafettpinnen till nya förmågor. Den här gången väljer du mellan syskonen Sara och Scott Ryder, barn till N7-soldaten Alec Ryder. Nytt för den här gången är att karaktären du inte väljer kommer att bli en del av ensemblen och ha en viktig roll i handlingen.

5. Det ser fantastiskt ut

Mass Effect: Andromeda använder sig av Frostbite 3-motorn och är fantastiskt fint att titta på. Dessutom kommer att ha stöd för den nya videostandarden hdr och den extra kraften i Playstation 4 Pro. Pc-spelare kan istället glädja sig åt att spelet kommer att dra nytta av DirectX 12.

>>> Köp Playstation 4 Pro hos NetOnNet.

6. Det blir mer fokus på action i striderna

Stridssystemet har blivit mer actionfokuserat för varje del i serien och Mass Effect: Andromeda fortsätter på samma spår. Det är snabbt och det är aggressivt. Nya biotic-krafter och förstörbara miljöer är några av nyheterna, men framförallt pratar utvecklarna om att spelet kommer att bli snabbare och mer ”pang på” än tidigare. Spelet kommer till exempel inte att stanna upp när du ska dela ut order till dina gruppmedlemmar.

7. Relationsbyggande kommer fortfarande att spela en viktig roll

Att småflörta med besättningen och kanske till och med få någon i säng har alltid varit en kul sidosyssla mellan huvuduppdragen i Mass Effect. Så även i Mass Effect: Andromeda, men den här gången utlovar man ett mer moget relationssystem som ska göra vägen till sänghalmen mindre mekanisk. Karaktärsgalleriet ombord på skeppet ska enligt uppgift vara mindre, men samtidigt ska alla karaktärer vara mer genomarbetade.

mass-effect-andromeda

8. Lojalitetsuppdragen är tillbaka

En glad nyhet för alla som vill lära känna karaktärerna bättre är att lojalitetsuppdragen från Mass Effect 2 är tillbaka. Dessa frivilliga uppdrag ger fördjupade kunskaper om de olika karaktärerna och skapar starkare vänskapsband. Men om du inte vill göra dem är det inte hela världen. De kommer nämligen inte att påverka slutet på samma sätt som i Mass Effect 2.

9. Även moralsystemet har blivit mer raffinerat

Att kunna spela som godhjärtad “paragon” eller hänsynslös ”renegade” har alltid varit en av tjusningarna med Mass Effect-spelen, men systemet har varit allt annat än subtilt. Den här gången används fyra typer av dialogval: ”heart”, ”head”, ”professional” och ”casual”. Nu hoppas vi bara att Bioware gör det lite tydligare när ett en replik kan resultera i att vår karaktär skjuter någon i huvudet, så att vi slipper den typen av överraskningar.

10. Flerspelarläget kommer att vara integrerat i storyn

Spelet stöder kooperativt spel för upp till fyra spelare. Det fick vi redan i Mass Effect 3, men den här gången kommer flerspelarläget vara integrerat i huvudstoryn. Samtidigt har man bekräftat flerspelarläget inte kommer att påverka spelets slut som det gjorde förra gången, och därmed bli mer frivilligt. Om du är intresserad av att delta i betan finns det mer information här.

mass-effect-andromeda-planet

Jämför priser på Mass Effect: Andromeda till Xbox One här.
Jämför priser på Mass Effect: Andromeda till PS4 här.

11. Mass Effect: Andromeda släpps under första kvartalet 2017

När vi började skriva den här texten var det ännu inte bestämt, men nu finns ett spikat lanseringsdatumet: 21 mars. Formaten är Playstation 4, Xbox One och pc.

Läs även
Recension: Mass Effect 2 – 2010: En rymdodyssé
Recension: Mass Effect 2 – Återupprättelse för PS3
Recension: Mass Effect 3 – Den stora finalen

Jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Förtitt: Mass Effect: Andromeda - 11 saker du vill veta om 2017 års mest efterlängtade actionrollspel Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17