Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Förtitt: The Evil Within

Vågar du möta ondskan?

När mannen som för nästan två decennier sedan gav oss Resident Evil återvänder till skräckgenren förväntar vi oss storverk. Den 29 augusti släpps Shinji Mikamis nya spel The Evil Within.

Under andra halvan av 90-talet var överlevnadsskräck ordet på allas läppar, men få spel kunde mäta sig med titeln som hade dragit igång allting. Inspirationskällor som Sweet Home och Alone in the Dark hade visserligen varit inne på rätt spår – men det var först med Resident Evil som bitarna föll på plats.

The-Evil-Within_bodys

Sedan dess har det hänt en hel del. Silent Hill introducerade ett psykologiskt djup, Condemned-spelen utforskade det groteska och i svenska Amnesia lärde vi oss att lägga benen på ryggen. Resident Evil-spelen har i sin tur utvecklats åt att handla mer automatvapen och feta explosioner än olycksbådande mörker och kalla kårar.

Mot den bakgrunden ser The Evil Within ut att bli ett ganska traditionellt skräckspel som för tankarna till genrens guldålder. Utredaren Sebastian Castellanos och hans kollegor kallas till brottsplatsen för ett brutalt massmord. När de anländer visar det sig att onda krafter finns kvar på platsen. Kollegorna blir snabbt tagna ur livet, och när Sebastian återfår medvetandet hänger han uppochner, under uppsikt av en morbid fångvaktare.

The-Evil-Within_hiding

Spelmekaniken känns igen och i sann Resident Evil-anda handlar det om att hushålla med ammunitionen och så gott det går undvika konfrontationer. Visst kan man avfärda det som bakåtsträvande, men det är också ett kärleksbrev till en genre som på senare år levt en allt mer tynande tillvaro.

Annons

Det vi hittills har fått se av spelet är lika läckert som skräckinjagande, men klichéerna är många. Motorsågsgalningarna är som hämtade från Resident Evil 4 och den mystiska Boxman för tankarna till Silent Hill-spelens Pyramid Head. Som om inte det skulle vara nog är den första platsen vi kommer till ett mentalsjukhus…

Visa kommentarer / Kommentera nu
Förtitt: The Evil Within - Vågar du möta ondskan? Spel, Förhandstittar
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17