Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Förhandstitt: Nintendo Switch

10 saker du vill veta om Nintendos nya spelkonsol

Ryktet visade sig stämma. Nintendos nya spelkonsol är portabel och stationär på samma gång. Men hur fungerar det egentligen? Vad kommer det för spel? Och vem ska egentligen köpa den?

1. Nintendo Switch är både portabel och stationär

När Nintendo avtäckte sin nya spelkonsol Nintendo Switch blev vi inte särskilt överraskade av att det rör sig om en portabel spelkonsol som kan dockas i en basenhet och bli en stationär konsol. Men i motsats till ryktena verkar det inte finnas någon processorkraft i själva dockningsstationen, som egentligen bara verkar användas för att ladda enheten och skicka vidare bilden till tv:n. Men å andra sidan har Nintendo inte berättat allting än. På nätet har det bland annat spekulerats i om dockningsstationen har inbyggd kylning som låter spelplattan jobba hårdare eller en IR-mottagare för att man ska kunna använda Wii-liknande pekkontroller.

>>> Köp Nintendo Switch på Spelbutiken.se

2. Handkontrollen kan delas i två pyttesmå handkontroller

Nintendo har verkligen tänkt till. Enligt kritikerna kan de till och med ha tänkt till för mycket för sitt eget bästa. Hör på det här: Huvudenheten ser ut som en surfplatta. När du vill spela på tv:n sätter du den i dockningsstationen och spelar precis som vanligt med handkontroll. När den används portabelt dockas handkontrollens båda delar i skärmens kortsidor. Det går också att ta loss dem för att få två pyttesmå handkontroller för spontant kompis-spel på den lilla skärmen. Man måste nästan se det för att förstå.

Annons
nintendo-switch-controls

3. Den är inte tänkt att ersätta Nintendo 3DS … eller?

Nintendo har varit lite otydliga med om Switch är en stationär spelkonsol som kan göras bärbar eller om det är en bärbar konsol som kan göras stationär. Vid något tillfälle har man till exempel sagt att den inte är tänkt att ersätta deras nuvarande bärbara konsol Nintendo 3DS. Samtidigt gör man en reklamfilm där konsolen används bärbart under större delen av tiden.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta

4. På insidan sitter en Nvidia Tegra-processor

I dagsläget vet vi att Nintendo Switch drivs av en specialanpassad Nvidia Tegra-processor. Mer specifikationer än så har vi inte fått, men eftersom Nintendo måste tänka på batteritiden förutsätter vi att konsolen inte kommer att ligga i närheten av Playstation 4 och Xbox One när det kommer till grafiken. Samtidigt hade det varit konstigt att släppa en konsol som får det nya Zelda-spelet Breath of the Wild att se sämre ut än på Wii U – så vi gissar att prestandan kommer att vara likvärdig eller snäppet bättre.

5. Den ser ut som en hund

När man väl har sett det går det inte att tänka på någonting annat. För visst ser handkontrollen ut som en hund med slokande öron? Inom bara några minuter efter avtäckningen var internet fyllt till bredden av mer eller mindre fantasifulla hund-spelkonsol-hybrider.

switch-dog

6. Det ser ut att komma många spel …

I den korta reklamfilmen för Nintendo Switch får vi se ett antal spel skymta förbi. The Legend of Zelda: Breath of the Wild kände vi till sedan tidigare, men vi fick också se ett Super Mario Kart, ett nytt plattformsspel med Mario, rollspelet The Elder Scrolls 5: Skyrim, Splatoon och ett basketspel. Dessvärre har de sistnämnda spelen inte bekräftats, så förmodligen rör det sig bara om illustrativa exempel på vad vi kan få se till konsolen.

Vad som däremot har utannonserats är Dragon Quest XI, Project Sonic och Just Dance 2017. Nintendo har också gått ut med en ganska imponerande lista med utvecklare som jobbar på spel för konsolen, så kanske får vi se fler tredjepartsutvecklade spel än till föregångaren Wii U?

7. … men vi blir inte förvånade om det inte gör det

Att många utvecklare är intresserade av att utveckla spel till Nintendo Switch behöver egentligen inte betyda någonting. När Wii U släpptes fick vi Batman, Call of Duty, Mass Effect och Assassin’s Creed – men sedan satt vi där med Mario och Zelda igen. Det är absolut inget fel på Mario och Zelda, men att få utvecklare satsar på Nintendos konsoler har varit ett problem som vi inte kan blunda för.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta

8. Spelen kommer att ligga på kassetter

När Nintendo övergav kassettformatet för cd-skivor i samband med Gamecube tyckte många att det var åtminstone en konsolgeneration för sent. Nu är kassetterna tillbaka. Även om kassetterna påminner mer om minneskort än de gråa klossarna från 80- och 90-talet hoppas vi innerligt att spelen även kommer att kunna köpas digitalt och lagras på enheten.

nintendo-switch-hardware

9. Den kommer inte att vara bakåtkompatibel

Bakåtkompatibilitet, det vill säga möjligheten att spela sina gamla spel på den nya konsolen, är någonting som är värdesatt av många men används av desto färre. Nintendos senaste konsoler har kunnat spela spel från sin föregångare utan problem, men nu är det slut på det. Förmodligen kommer vi att kunna köpa Nintendo-klassiker digitalt till överpris även i fortsättningen, men det är ingenting som har bekräftats.

10. Nintendo Switch släpps den 17 mars 2017

Att visa upp en ny spelkonsol i en reklamfilm istället för på ett lugnt och sansat pressevent leder naturligtvis till en hel del spekulationer och det är fortfarande väldigt mycket som är oklart när det kommer till Nintendo Switch. Releasedatumet är den 17 mars 2017 men så länge ska vi inte behöva vänta på att få våra frågor besvarade. Den 12 januari planerar man nämligen att hålla ett livesänt evenemang där man ska berätta mer.

>>> Köp Nintendo Switch på Spelbutiken.se

Läs även
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Förhandstitt: Nintendo Switch - 10 saker du vill veta om Nintendos nya spelkonsol Spel, Feature, Förhandstittar
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17