Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Sätter tålamodet på prov

Fez

Det senaste tillskottet i kategorin ”pretentiösa indiespel som vill ge oss nya perspektiv på allt vi trodde oss veta om spel” heter Fez och handlar om en turkisk huvudbonad.

Indieutvecklade spel kommer i alla former och färger. Ibland gillar jag dem (Braid! Super Meat Boy!) och ibland avfärdar jag dem som pretentiöst skräp (Flower! Limbo!). Så, var hamnar Fez på denna onyanserade skala av förbehållslös kärlek och föraktfullt hat?

En lek med perspektiv

Fez är, som alla vet, mer än ett sätt att bli av med bokstaven z i Wordfeud – det är också en synnerligen trevlig huvudbonad. I spelet med samma namn ger huvudbonaden spelets hjälte Gomez en tredje dimension i en tvådimensionell värld. Hans kompisar har ingen aning om vad en kub är (de känner bara till fyrkanter), men själv kan han vrida och vända på sin omgivning, hitta nya vägar och utnyttja optiska illusioner.

I praktiken spelas Fez som ett tvådimensionellt plattformsspel, men med ett lätt tryck på någon av handkontrollens axelknappar vrids omgivningen ett kvarts varv varpå en ny 2d-topografi uppstår. Målet är, av anledningar jag inte har plats att gå in på här, att samla ihop 32 kuber som finns gömda runtom i världen.

Frustrerande långsamt

Grafiken är underbart retroflirtande med starka färger och stiliga pixlar, musiken är behaglig och stämningen är magisk. Men det finns ett problem och det är spelets labyrintartade upplägg. På förhand har vi föranletts att tro att Fez skulle vara ett småklurigt plattformsspel, men med facit i hand kan det närmast beskrivas som en meditativ och förvirrande resa utan vare sig vägvisare eller mål.

Annons

Kartan som binder samman de fragmentariska ”banorna” är gigantisk och för den som älskar att irra omkring i blindo, fastna vid återvändsgränder och ta sig tillbaka till redan besökta platser i jakt på kryptiska ledtrådar är det rena julafton. För den som saknar tålamod är det ren jävla tortyr.

Själv hamnar jag någonstans i mitten.

Sätter tålamodet på prov

Det senaste tillskottet i kategorin ”pretentiösa indiespel som vill ge oss nya perspektiv på allt vi trodde oss veta om spel” heter Fez och handlar om en turkisk huvudbonad.


3
Vi diggar
  • Fantastisk atmosfär
  • Kul mekanik
Vi dissar
  • Kryptisk pussellösning
  • Lågt tempo
Visa kommentarer / Kommentera nu
Sätter tålamodet på prov - Fez
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17