Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

E3 2015

Bästa uppställningen på länge

Den 16 juni gick spelmässan E3 av stapeln på andra sidan Atlanten. Efter några medelmåttiga år låg allt fokus där det ska ligga – på spelen.

Den största skrällen

Inför varje E3 brukar det tisslas och tasslas om tre väldigt efterlängtade titlar: det tillsynes nerlagda The Last Guardian, en tredje del i Yu Suzukis Shenmue-saga och en nyversion av det klassiska rollspelet Final Fantasy 7. I år efter år har vi gått hem tomhänta, men i år bestämde sig Sony för att orkestrera ett publikfrieri utan like.

Fumito Uedas The Last Guardian såg precis lika stämningsfullt ut som när det premiärvisades 2009, och i och med att det har flyttats fram en konsolgeneration ska det även vara spelbart.

Det går i allra högsta grad att kritisera Sony och Yu Suzuki för att på bästa sändningstid tigga om pengar, men att den efterföljande kampanjen på Kickstarter redan har slagit rekord kan bara betyda en sak – att vi verkligen vill ha ett Shenmue 3. Frågan är hur fräsch den quick time event-tyngda ost-festen känns såhär 15 år senare?

Annons

Den svenska dominansen

Det svenska spelundret går från klarhet till klarhet, och aldrig har det varit tydligare än på E3 2015. Svenska Dice bjöd på sanslös nostalgi i kommande Star Wars: Battlefront, Ubisoft visade mer från The Division och Avalanche Studios levererade en hisnande trailer till Just Cause 3. Men allra mest uppmärksamhet fick Coldwood Interactives charmiga pusselplattformare Unravel, i vilket spelare lotsar en garnfigur genom svensk natur.


De efterlängtade återkomsterna

I vanlig ordning handlade väldigt mycket om uppföljare, varav vissa var mer förutsägbara än andra. Fallout 4 hade redan dagarna innan mässan fått galet mycket publicitet, vilket känns fullt rimligt eftersom spelet släpps redan den 10 november. Andra spel som visades upp var Uncharted 4 (som ser helt fantastiskt ut), Halo 5 (som känns väldigt mycket Halo), ett nytt Doom (som är lika snabbt och köttigt som alltid), Rise of the Tomb Raider (som har större fokus på pussel) och ett nytt Hitman (i vilket lönnmördare åker på världsturné).

Bland överraskningarna märktes Mass Effect: Andromeda, Dishonored 2 och Dark Souls 3.


De lovande nykomlingarna

Uppföljaren i all ära. Nya spelidéer är inte heller fy skam. Guerrilla Games, som tidigare gjort mörka Killzone, överraskade med den färgsprakande postapokalypsen Horizon: Zero Dawn. Hur denna säregna mix av rollspelselement, friluftsliv och robotdinosaurer står sig får vi veta 2016.

Vi fastnade också för Mega Man-pappan Keiji Inafunes senaste projekt ReCore, som låter spelaren flytta en energikälla mellan olika robotar och på så vis väcka liv i dem. Spelet ska släppas under det andra kvartalet 2016.


Den största besvikelsen

Nintendo var visserligen inte på plats, och eftersom de pytsar ut sina så kallade Nintendo Direct-sändningar över hela året ska de inte dömas allt för hårt. Men kunde de inte ha ansträngt sig lite? Varför fick vi inte se något från det kommande Zelda-spelet? Och när ska de egentligen utannonsera ett ”Super Mario Universe”? En rimlig gissning är att de hellre smider planer för sin nästa spelkonsol, som går under namnet NX. Bland nyheterna märktes utannonseringen av ett nytt Starfox och att kommande Mario Maker har bytt namn till – trumvirvel – Super Mario Maker.

Visa kommentarer / Kommentera nu
E3 2015 - Bästa uppställningen på länge Spel, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17