Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
1

Den som väntar på nåt gott..?

Duke Nukem Forever

Jag kan knappt tro mina ögon. Efter tretton år av passiv väntan håller jag ett rykande färskt recensionsexemplar av Duke Nukem Forever i mina händer. Tidernas mest försenade spel får inte vara annat än mästerligt – eller åtminstone väldigt intressant.

[dropcap]V[/dropcap]id det här laget kan vi historien: I mitten av 90-talet fick utvecklaren 3D Realms en monsterhit med Duke Nukem 3D. Spelet var djärvt och coolt på alla tänkbara sätt och i en tid då det mesta handlade om gråa korridorer och abstrakta fantasivärldar kändes den urbana storstadsmiljön uppfriskande. En trivial sak som en spegel eller en pissoar fick oss att ringa bästa kompisen och skrika ”du måste se det här!”.

När spelet skulle följas upp fick 3D Realms problem. Stora problem. Problem som drog ut på tiden. Sökandet efter en hertig för 2000-talet bar inte frukt, idéer skrotades och tekniken sprang ifrån dem. När det inte längre gick att imponera med en pissoar stod de handfallna.

Det enda 3D Realms gjorde rätt var att inte släppa Duke Nukem Forever. På så vis kom de undan med hedern i någorlunda behåll.

Att gräva upp ett ruttnande lik

När Gearbox Software köper upp spillrorna för att sälja dem till fullpris pissar de inte bara konsumenterna i ansiktet, utan också de personer som under förmodat skamfyllda former jobbet med spelet i alla dessa år.

Annons

Det dröjer nämligen inte många minuter innan man inser att Duke Nukem Forever är ett riktigt dåligt spel. Vetskapen om att det stannade upp i utvecklingen för flera år sedan hjälper inte. Det hade varit lika dåligt för fem år sedan eller för tio år sedan. Ekvationen är omöjlig. Duken är död.

Problemlösning är frustrerande, striderna är repetitiva och bandesignen är ogenomtänkt; laddningstiderna är långa, bilduppdateringen är dålig och grafiken är hopplös. Den debila inramningen fullkomligen osar 90-tal och bakom varje hörn lurar artefakter från en svunnen tid.  Hail to the king baby? Knappast.

Provocerande dåligt

Jag medger att det hade kunnat finnas ett värde i att ge ut Duke Nukem Forever, om inte annat för att det finns en enorm nyfikenhet att stilla. Men det hade definitivt kunnat göras i en annan form. Varför inte en sammanställning av gamla versioner tillsammans med utvecklarkommentarer? Varför inte tillsammans med en dokumentärfilm?

Nej, att se den påkostade ”Balls of steel edition” säljas för en tusenlapp ger mig samma klump i magen som när jag läser i tidningen om grova våldsbrott och naturkatastrofer.

Någon borde ge Gearbox en ordentlig örfil.

Den som väntar på nåt gott..?

Jag kan knappt tro mina ögon. Efter tretton år av passiv väntan håller jag ett rykande färskt recensionsexemplar av Duke Nukem Forever i mina händer. Tidernas mest försenade spel får inte vara annat än mästerligt – eller åtminstone väldigt intressant.


1
Vi diggar
  • Äntligen kan vi lämna Duke Nukem bakom oss
Vi dissar
  • Att de bedrövligaste tillkortakommandena etsat sig fast på hornhinnan
Visa kommentarer / Kommentera nu
Den som väntar på nåt gott..? - Duke Nukem Forever
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17