Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Digital Life på E3

Direkt från Los Angeles

I Los Angeles pågår E3-mässan för fullt. Digital Lifes Henrik Blomgren är på plats och här kan du läsa hans rapporter.

Microsoft fokuserade på spelen

Måndagen inleddes av ett revanschsuget Microsoft. Tidigare har företaget kritiserats för att lägga omotiverat mycket tid på krysslådans mediaspelarfunktioner – men nu var det spelen som stod i fokus.

Att Call of Duty: Advanced Warfare och Assassin’s Creed: Unity visades kom inte som någon större överraskning. Det förstnämnda har tagit ett steg in i framtiden och det andra har rest tillbaka till franska revolutionen – men av allt att döma kommer fans av de båda serierna att känna igen sig.

Annons

Om du peppar inför Halo 5 kommer du snart att ha den perfekta uppladdningen i form av Halo: Master Chief Collection som släpps den 11 november. Samlingen innehåller de fyra numrerade Halo-spelen på en och samma skiva. 1080p och 60 bildrutor i sekunden får det onekligen att vattnas i munnen. Som om de över 100 flerspelarkartorna inte skulle hålla dig sysselsatt får du Halo 5-betan på köpet.

När det kommer till rena utannonseringar var det ganska tunnsått, men de fanns där. Bland höjdpunkterna fanns Rise of The Tomb Raider, ett nytt spel i den explosiva Crackdown-serien och ett återuppväckande av Xbox-klassikern Phantom Dust.

Vi fick också se suggestiva Ori and The Blind Forest, som med sin handritade grafik fick publiken att flämta. På tal om suggestiva scenerier var det omöjligt att inte förtrollas av Limbo-skaparna Playdeads kommande spel Inside, som av allt att döma är ett sidskrollande äventyr i dystopisk framtidsvärld. Spelet släpps 2015.

Mycket svenskt hos EA

När det var dags för Electronic Arts presskonferens var det svenska DICE som inledde med att prata gott om kommande Star Wars: Battlefront. Men de rörliga bilderna som visades avslöjade inte särskilt mycket mer än att DICE värnar om känslan i de första filmerna och att de har besökt inspelningsplatser för inspiration.

Desto mer imponerade blev vi av Mirrors Edge 2. I nuläget ser det ut som ett snyggare Mirrors Edge – men vad mer kan man önska?

Näst på tur att visa upp sina nyheter var Bioware. Nya Dragon Age: Inquisition visades upp till mäktigt cello-spelande och konceptbilder från ett nytt Mass Effect presenterades. Känslan av att man utannonserade ett framtida utannonserande var dock påtaglig.

Näst ut var sportspelen. Här fick vi se nya delar i Fifa, NHL och Madden, men också det nya EA Sports UFC. Nytt i det senare spelet är att man nu kan spela som kampsportsikonen Bruce Lee. Osmakligt? Ja, lite.

Slutligen var det dags för Battlefield: Hardline. I spelet, som utvecklas av Visceral Games, appliceras mekaniken från Battlefield på ett klassiskt tjuv och polis-upplägg i stadsmiljö. Den stora överraskningen var att betan finns att ladda ner redan idag och att vi i spelpressen fick chans att prova spelet direkt efter presentationen. Det färdiga spelet ska släppas den 21 oktober.

Nya titlar från Ubisoft

Måndagen fortsatte i spelens tecken när Ubisoft bjöd in till presentation. Att de har ett nytt Far Cry-spel på gång var redan bekräftat, så vi behövde inte se många minuter av Far Cry 4 för att lista ut vad det var vi tittade på. Den här gången bär det tydligen av till Kyrat, en naturskön plats i Himalya där en minst sagt hänsynslös regim regerar.

Far Cry 4 må ha varit våldsamt, men när det kommer till ren och skär ångest tog svenskutvecklade Tom Clancy’s The Division priset. Att Ubisoft Massives mmo-actionspel ser makalöst snyggt ut har vi vetat länge – och nu vet vi att den Malmöbaserade studion även har berättandets gåva. Det färdiga spelet ska släppas 2015.

Ett spel som släpps betydligt tidigare – den 11 november ­– är The Crew. Löften om att du ska kunna köra igenom hela USA från kust till kust utan laddningstider tillsammans med andra spelare lovar lika gott som den läckra grafiken.

Ubisoft avslutade sin konferens med att visa upp ett nytt spel i Rainbow Six-serien. Spelet heter Rainbow Six Siege och är under utveckling till Xbox One, Playstation 4 och Windows.

Sony levererade flera gånger om

Att Playstation 4 säljer som smör är ingen hemlighet, men Sony ligger inte på latsidan för det. Årets presskonferens var den bästa på länge – och på mässgolvet fanns det mycket att spela.

Först och främst måste jag nämna Little Big Planet 3. Den här gången har Sackboy fått sällskap av några nya vänner som alla har olika egenskaper (man kan inte låta bli att älska garnhunden Oddsock). På ytan ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket, men efter att ha provat spelet i Sonys monter kan jag konstatera att upplägget har gjort underverk för den tidigare så enformiga problemlösningen.

När det kommer till blod och våld var det jämnt skägg mellan det nya fightingspelet Mortal Kombat X (räkna med utslitna ryggrader!) och den egensinnige spelskaparen Suda 51:s nya spel Let it Die. Även köttiga Dead Island 2 hade en imponerande trailer, men med tanke på den missvisande trailer som släpptes till det första spelet kommer vi att vara skeptiska in i det sista.

Desto trevligare var Journey-utvecklarnas nya spel Abzu. Ett annat indiespel som fick stora applåder var det underbart märkliga No Man’s Sky från Hello Games.
Vanan trogen bjöd man även på några återutgivningar. En nyversion av det första Ratchet & Clank-spelet är kanske inte så mycket att hänga i granen, men vad sägs om en uppdaterad version av Tim Schafers klassiska peka klicka-spel Grim Fandango? Kvällens stora skräll var dock den nya, högupplösta versionen av Grand Theft Auto 5 som kommer att släppas till Xbox One, Playstation 4 och Windows.

I år har det skämtats gott om hur svårt det är att hålla saker hemliga, och mycket riktigt hade merparten av åskådarna redan sett den läckta trailern från Dark Souls-skaparna From Softwares nya spel. Vad som däremot var nytt var namnet – Bloodborne.

Kan du inte vänta till 2015 för att få nästa fix av mörker, död och tunga svärd släpps ett dlc-paket till Dark Souls 2 redan den 22 juli (efter att ha hälsat på hos Bandai Namco för att testa The Lost Crowns kan jag konstatera att det är precis så utmanande som vi vill ha det).

Sony satsade hårt på spelen, men vi fick även några hårdvarunyheter. Vi fick se en läckert vit Playstation 4-enhet som kommer att släppas i samband med Destiny, men man passade även på att avslöja att PS Vita TV kommer att släppas i väst. Dock under namnet Playstation TV. Som om vi inte har nog med prylar på tv-bänken ska den här manicken få oss att strömma spel från Playstation 4, Playstation Vita och molntjänsten Playstation Now. Priset i Nordamerika blir 99 dollar.

Vit-ps4

En annan kul pryl, som förmodligen har gett upphov till mässans näst längsta kö efter Ocolus Rift är bildskärmsvisiret Project Morpheus. Att virtual reality är hett har vi förstått, och Sony är definitivt i framkant.

Slutligen fick utannonseringen av efterlängtade Uncharted 4 publiken att jubla, även om vi inte fick se mer än en teaser.

Många nyheter i Nintendos monter

I år valde Nintendo bort den traditionsenliga presskonferensen till förmån för sin webbsända show Nintendo Direct. Men nyheterna var många och på mässgolvet fanns det gott om titlar att testa.

Hittills har det varit ganska tunnsått med bra spel till Wii U, och när tredjepartsstödet är så gott som obefintligt är det upp till Nintendo själva att bättra på spelbiblioteket. Nyligen släpptes efterlängtade Mario Kart 8 och av det tillägnade mässutrymmet att döma siktar de ännu högre med nya Super Smash Bros.

Efter att ha kört några fighter i ovan nämnda slagsmålskavalkad var det dags att titta närmare på nyheterna. Yoshi’s Wolly World är en andlig uppföljare till plattformsspelet Kirby’s Epic Yarn och i vanlig ordning var det omöjligt att värja sig mot den charmiga garnestetiken. Demobanorna bjöd på samarbete för två spelare och finurlig problemlösning.

Nästa överraskning i montern var Captain Toad: Treasure Tracker, som bygger vidare på Toads ganska malplacerade minispel i Super Mario 3D World. Efter att ha vridit på kameran och lotsat honom genom några kluriga labyrinter ställer jag mig dock frågande till om idén verkligen håller för ett helt spel.

Trött på att harva samma gamla banor i Super Mario-spelen? Då kan Mario Maker vara någonting för dig. Spelet är helt enkelt ett ganska simpelt verktyg som låter dig bygga egna banor. Att pussla ihop de olika elementen är föredömligt enkelt, men att Nintendo fortfarande inte har berättat om delningsmöjligheterna är oroväckande. För det går väl att dela banorna med andra spelare? Eller?

Att många kallar Nintendo för mässans stora vinnare bara för att de visade upp några sekunder ur ett kommande Zeldaspel visar hur högt förtroende vi har för serien. På mässgolvet fick vi dock nöja oss med avfällingen Hyrule Warriors där vi möter Link, Zelda och de andra hjältarna i en actionfokuserad Dynasty Warriors-kontext. Kort och gott handlar det om att meja ner horder av fiender, och av det lilla jag fick spela är det precis så repetitivt och trist som det låter.

Desto roligare hade jag tillsammans med Nintendos stora överraskning – det helt nya spelet Splatoon. Hur japanerna har kunnat motstå frestelsen att slänga in Mario och hans vänner i denna lagbaserade arenaskjutare är ett mysterium, men kanske är det fansens önskningar om nya varumärken som har burit frukt.

I Splatoon tävlar två lag om att täcka så stor del som möjligt av spelvärlden med färg innan tiden går ut. Som en extra finess kan man förvandla sig till bläckfisk och dyka ner i sin egen färg för att ladda upp färgkanonen och röra sig snabbare. Efter att ha spelat några matcher mot andra mässbesökare kunde jag konstatera att spelet är precis lika roligt som det ser ut. Gyrostyrningen var inte den bästa, men som tur är kommer man att kunna spela med traditionell tvåspaksfattning när spelet släpps.

För den som inte nöjer sig med Nintendos muntra spelbibliotek är det Platinum Games-utvecklade Bayonetta 2 som gäller. Den våldsamt coola kampsportshäxan är tillbaka med ny frisyr och nya krafter, för att en gång för alla göra slarvsylta av änglar, monster och mörka krafter. En glad nyhet är att även det första spelet kommer att släppas till Wii U och att du får det på köpet när du köper uppföljaren.

Läs även: Henrik Blomgren sammanfattar E3 2014

Visa kommentarer / Kommentera nu
Digital Life på E3 - Direkt från Los Angeles Spel, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17