Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

De enkla svaren

Krönika

Resident Evil Revelations. Ni vet vilken trailer jag pratar om. Den där en hjälplös flicka med gigantiska bröst och urringning trotsar alla regler för både anständighet och fysiska lagar. Hon ska föreställa en cool supersoldat men kryper runt på marken och skriker så fort monstren kommer.

Det är ett solklart övertramp från Capcom som fick skit från större delen av gamingvärlden, med all rätt. Självklart. Att Capcom och andra producenter försöker sälja sina produkter med grovt malplacerad sexualitet är inte bara smaklöst, det är rent förolämpande. Många killar känner sig lite stolta när de säger ifrån här. Någon måste ju göra det, liksom.

Härom året släpptes Bayonetta. Världens hårdaste och bästa hack ’n slash-actionspel. Hjältinnan är en arrogant överlägsen häxa med svarta tajta latexkläder och överdrivet långa ben. Hon suger sensuellt på en röd klubba samtidigt som hon läxar upp himlens änglar med revolverpipor som klackar. De sadomasochistiska anspelningarna är så tydliga att klockorna stannar. Ängsliga recensenter skruvade på sig och hävdade att spelet var kvinnoförnedrande och sexistiskt med hänvisning till ovan nämnda samt att hon var delvis naken under vissa scener i spelet.

Ursäkta? Se skillnaden här.

Skulle huvudpersonen i världens hårdaste actionspel vara ett offer? Hon som är så cool att hon smarrar i sig godis medan hos piskar upp motståndet? Skulle inte tro det. Det är lika dumt som att hävda att Kratos är mansförnedrande för att han har stora muskler och svärd som fallossymboler.

Annons

Bayonetta anspelar på sex som en del av sin kvinnliga styrka. Det är inte konstigare än att Lady Gaga gör samma sak. Det är inte förbjudet och du behöver inte gilla det men det är knappast en fråga om jämställdhet. Bayonetta är inte underkastad någon man. Ingen äger henne.

Det är förstås lättare att avfärda sex helt. Då slipper du ta ställning och tänka efter var gränserna går. Som i fallet där den kvinnliga huvudpersonen i Heavy Rain är naken i duschen. Scenen är till för att skapa en bild av utsatthet. Hon är naken i sitt hem när hon blir attackerad av någon som gjort inbrott hos henne. Det finns inget malplacerat med nakenheten i den scenen. Ändå måste det diskuteras sådär nervöst ytligt. Som att det skulle vara fel på ren automatik just för att det är naket. Om du inte passar dig så förespråkar du censur av samma kaliber som ultrakonservativa amerikanska mediabolag, där hångel är lika laddat som närbilder på skottskador.

Traditionellt historieberättande är baserat på att pojkar och män räddar hjälplösa flickor i nöd. Vi växer upp med det. Ni vet, Skönheten och odjuret och Snövit. Det är killarnas värld. Det anses harmlöst och oskyldigt eftersom det är klassiska barnsagor, så har de alltid sett ut. Mario och Link är våra starka hjältar som räddar sin prinsessa. Flickorna är evigt tacksamma och bakar kakor till sina hjältar medan de har sina rosa sidenklänningar på sig. Och persikefärgade pussmunnar. Varför är det är ingen som skapar spaltmeter av foruminlägg om Prinsessan Peach? Antagligen därför att det är svårare. Det finns inget sensationellt övertramp att hetsa upp sig över. Det blir en djupare diskussion som ingen är intresserad av att ta. Det kan bero på att hela spelkulturen är spel av män för män. De kvinnliga gamers och utvecklare som existerar är bara här på männens villkor. Gilla våra spel eller gör något annat. Typ. Därför finns heller inte många sunda diskussioner om sex eller jämställdhet i spel. Alla vill ha de enkla svaren.

Visa kommentarer / Kommentera nu
De enkla svaren - Krönika Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17