Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

This is hardcore

Dark Souls

Dark Souls är en ansiktslavett på alla som vant sig vid spelupplevelser där du hålls i handen hela vägen.

From Software, tidigare kända för ninjaserien Tenchu och de stora robotarna i Armored Core, fick en oväntad sleeper hit med Demon Souls 2009. Det som utmärkte Demon Souls var kompromisslös svårighetsgrad och en västerländsk mörk design som kunde skapats hos Bethesta. Dark Souls är den spirituella uppföljaren till Demon Souls som i sin tur härstammar från PS1-spelet King’s Field.

Mörk, mörkare, svårt som fan

Dark Souls är ett tungt spel om helvetets avgrundsdjupa mörker med drakar och eldhärskare som innehåll. Den tunna strimman av hopp känns hela tiden avlägsen. Du kommer sällan att skåda himmel och det enda livstecknet är varelser som satan själv skapat. Det i sig, är inget ovanligt 2011, då de flesta spel är designade i denna tradition. Skillnaden är att Dark Souls är elakt mot dig på riktigt. Monster och annat patrask som står i din väg kan döda dig omedelbart om du inte är på tårna. Motståndet skapar en atmosfär som håller dig spänd hela tiden och ger dig en känsla av underläge. Lyckligtvis är spelet rättvist i sin utdelning på så vis att erfarenhet och skicklighet alltid vinner över slumpen. En bosstrid slutar ofta med plötslig död på ett par sekunder, men efter ytterligare några försök börjar man successivt närma sig segern. Arvet från den japanska arkadkulturen där gör sig påmind hela tiden.

Tillsammans håller vi hoppet uppe

En av de mest nyskapande delarna är Dark Souls onlineläge. Istället för att spela tillsammans med andra spelare kan du se deras misstag och framgångar. Detta ersätter många delar av spelet som vanligtvis hade behövt förklaras, eller listas ut på egen hand. Med hjälp av andra spelare kan du hitta gömda skatter och strategier för att besegra fiender.

Dark Souls är ett RPG. Men likheterna med andra japanska titlar som Final Fantasy eller Dragon Quest är få. Dark Souls är mer besläktat med samtida serier som Dragon Age. Det finns ingen humor, allt är på fullt allvar. Du startar med att skapa din egen karaktär utifrån ett par klasser. Alla har sina specifika egenskaper som gör att de flesta spelare kan hitta en spelstil som passar. Det är en relativt genomarbetad karaktärseditor, men den är inte så långt utvecklad som i exempelvis Mass Effect. Under spelet samlar du på dig själar eller mänsklighet som belöning. Dessa kan du använda till att uppgradera din karaktär, vapen eller skapa sparpunkter.

Annons

Trots sitt sadistiska upplägg är Dark Souls belönande. Det finns få saker att mäta sig med i spelsammanhang som glädjen att besegra en fiende som gjort riktigt motstånd. Känslan av att efter många timmars slit, vara riktigt grym på det du gör. Dark Souls bygger hela sitt koncept på den känslan. Ibland känns det rent förnedrande. Som att få en förbannelse lagd på sig som dränerar åttio procent av ditt liv och det enda sättet att bli av med den ligger tjugo minuter därifrån. Men jag återvänder och dör. Igen. Och igen. Och igen.

[quote]Ett spel för riktiga gamers.[/quote]

This is hardcore

Dark Souls är en ansiktslavett på alla som vant sig vid spelupplevelser där du hålls i handen hela vägen.


4
Vi diggar
  • Tajt spelkontroll som inte sviker
Vi dissar
  • Ibland skulle jag ge vad som helst för lite solljus
Visa kommentarer / Kommentera nu
This is hardcore - Dark Souls
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17