Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Call of Juarez: Bound in Blood

Howdy partner! Ladda revolvrarna, sadla hästen, på med hatten och spotta ut tuggtobaken när polska Techland tar oss tillbaka till vilda western.

Cowboys och indianer har inte varit speciellt intressant sedan man var barn, men min syn på män i hatt, jeans och revolvrar skulle förändras och det skedde så fort jag satte ”Call of Juarez: Bound in Blood” i min PS3:a. Så efter flera spelade timmar klingar Revolver Ocelots ord i mitt huvud som ett mantra: ”Six bullets. More than enough to kill anything that moves.” och jag kan inte annat än hålla med. Det är något speciellt med gamla revolvrar.

Call of Juarez: Bound in Blood handlar inte om någon glorifiering av simpla tjuvar på rymmen från lagens långa arm och det sorglösa livet som följer med att leva på fel sida av lagen. Bound in Blood är ett rått, blodigt och skitigt spel som inte försöker få något att verka underbart. Bröderna McCall, Thomas och Ray kämpar mitt i det amerikanska inbördeskrigets slutskede för den systatliga sidans räkning. Redan där slås jag av den fantastiska grafiken som renderar buskar, porlande bäckar och träd på ett otroligt naturtroget sätt. Trots att kriget rasar runtomkring mig är det svårt att låta bli att stanna upp och bara supa in atmosfären. Jag får även besöka bergsområden fulla av raviner, klippor och gruvor fulla av banditer, öknar som kantas av kaktusar och stora stenbumlingar där fienden kan ligga på lur var som helst. Vart spelet än tar mig slutar jag aldrig imponeras av Techlands skicklighet och förmåga att skapa intressanta miljöer.

Handlingen tar fart efter en rad händelser där de båda pojkarna väljer att styra sin kos hem till sin herrgård i stället för att kämpa ett meningslöst krig och blir därefter stämplade som desertörer och lagbrytare av militären. Därefter blir de båda bröderna tvungna att fly från lagens långa arm och väljer att åka till Mexico där de får nys om en aztekisk skatt, som de tänker lägga vantarna på. Men vägen dit är kantad av massa faror och de båda bröderna finner sig inte bara i en kamp mot militären utan ocks[ lagbrytare och indianer på krigsstigen visar sig vara mer än villiga att sätta käppar i hjulet för dem.

Tempomässigt blir jag riktigt positivt överraskad. Där jag ena stunden lugnt rider runt på min häst över stora ökenlandskap kan jag den andra befinna mig i en het eldstrid med en gangsterboss där mitt enda skydd är en stor sten. Call of Juarez: Bound in Blood är heller inte ett sedvanligt shooterspel, många gånger sätts scener igång som påminner om vilken railshooter som helst där det gäller att hålla tungan rätt i mun medan du sitter inuti en vagn och skjuter ner anstormande banditer. Omgivningarna på banorna kan också användas till din fördel där stolar samt lampor kan tas upp för att antingen slå eller tända eld på en grupp fiender. Thomas, den ena brodern, har också möjlighet att med hjälp av ett lasso ta sig till högre avsatser och på så sätt få bättre uppsikt över slagfält samtidigt som han prickskjuter intet ont anande banditer.

Annons

Techland har också lyckats skapa en bandesign som får det att kännas som man färdas mitt ute i vildmarken och illusionen hålls intakt med hjälp av osynliga väggar som består av bergsväggar och raviner. Ska man ha något att klaga på så skulle det vara de något styltiga animationerna där gubbarna inte alltid känns helt trovärdiga, dessutom är inte PS3-dosan direkt optimerad för fps-spel vilket gör sig påmint då och då. Fast de negativa sidorna är petitesser om man ser till helheten och saker man lätt kan förbise när resten sitter så klockrent.

Call of Juarez: Bound in Blood är ett riktigt höjdarspel hur man än ser på det och lekte du som jag cowboy och indianer som liten borde du inte tänka två gånger på att skaffa det här. Vilda västern har nämligen aldrig varit hetare.

Call of Juarez: Bound in Blood

Howdy partner! Ladda revolvrarna, sadla hästen, på med hatten och spotta ut tuggtobaken när polska Techland tar oss tillbaka till vilda western.


4
Vi diggar
  • Rösterna
  • Grafiken
  • Atmosfären
Vi dissar
  • Handlingen Animationerna
  • kontrollerna
Visa kommentarer / Kommentera nu
Call of Juarez: Bound in Blood -
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17