Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Brütal Legend

Eld, skägg, våld och hårdrock – vad kan gå fel? Brütal Legend är svaret på dina böner.

Double Fine spänner musklerna
Det märks att Tim Schafer haft idén till Brütal Legend i sitt huvud en längre tid och en oerhörd kärlek har lagts ner på produktionen, speciellt tydligt blir det när jag åker omkring i ”The Age of Heavy Metal” och bara beundrar scenariot eller när jag träffar Ozzy Osbourne för att uppgradera mina vapen. Bara den detaljen att en handfull rocklegender gästspelar genom resans gång på ett otroligt häftigt sätt gör Brütal Legend till något unikt.

I det första landskapet man besöker porträtteras magnifika stenstatyer hållandes elgitarrer och träd där öl hänger i klasar på grenarna som är bra exempel på hur musiken i Brütal Legend fått fysik form.

Resan tar mig sedan från de öppna gröna slätterna med avgasrör stickandes ur klippväggar och gigantiska svärd nerstuckna i marken till prunkande djungler kantade av pantrar som skjuter lasrar med ögonen och slutar någonstans i en värld som hämtad ur Tim Burtons mardröm. Här får vi möta spökhästar med liemän som ryttare, stora giljotiner som fått liv och barnvagnar med mord på agendan. På himlen har månen blivit ersatt av en dödskalle som följer mig där jag åker fram i min bil. Brütal Legend är inte som något annat spel jag tidigare spelat.

Ingredienserna till ett lyckat spel
Inte bara världen man åker omkring i har gjutits med kärlek, där varenda vrå känns genomtänkt och smakfullt designad, utan soundtracket känns spontant som det bästa spelvärlden någonsin skådat. Här samsas band såsom Motley Crüe, Motörhead, Black Sabbath, In Flames, Marilyn Manson, Dragonforce, Kiss, Slayer, Tenacious D och Lita Ford. Det är med andra ord svårt att inte älska Tim Schafers musikval och alla låtarna tonsätter landskapet på ett så bra sätt att jag många gånger bara åker omkring i ”The Deuce” och super in atmosfären. Men som de säger har även solen sina fläckar och visst är Brütal Legend inte allt igenom klockrent. Det känns som Double Fine försökt ha med så mycket som möjligt av sina idéer i spelet, och visst är det kul med kreativitet, men tyvärr resulterar överdriften i att helhetsintrycket blir lidande.

Annons

Att inte nå hela vägen fram
När jag inte åker omkring i ett ”Freeroam”-läge i huvudpersonen Eddie Riggs bil så får jag spela rena hack and slash-partier, men Double Fine har även kokat med racingdelar och rena strategimoment i sin soppa. Det blir med andra ord mycket variation men tyvärr blir helhetsintrycket något splittrat. Då jag personligen älskar att bara åka omkring, lyssna på musiken och kötta monster så avskyr jag de något styltigt ogenomtänkta strategimomenten. Det blir som små avbrott i ett annars underbart spel och frustrationen vägrar ge med sig när det visar sig att ungefär halva spelet kantas av dessa strategimoment. Det blir som en kalldusch mitt i nyhetens behag och jag kan inte hjälpa att vara kluven inför spelet. Brütal Legend gör så mycket så otroligt bra men Double Fine tappade bort sig själva någonstans på vägen. Dock ska de ha eloge till att våga göra något såhär pass annorlunda i ett spelklimat där uppföljare tycks prioriteras framför originella spelidéer.


[nggallery id=21]

Köp på

Brütal Legend

Eld, skägg, våld och hårdrock – vad kan gå fel? Brütal Legend är svaret på dina böner.


3
Vi diggar
  • Brutalt bra soundtrack
  • designen
  • humorn
  • atmosfären
  • ett spel helt olikt allt annat
Vi dissar
  • Strategimomenten
  • bitvis buggigt
  • kort huvudstory
Visa kommentarer / Kommentera nu
Brütal Legend -
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17