Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Batman: Arkham City

För två år sedan dök Arkham Asylum upp som en bepansrad smocka ur skuggorna. Fortfarande rusiga efter överraskningens brutala anslag började vi drömma om en uppföljare, men den här gången var förväntningarna större.

Ovetande om att utvecklaren Rocksteady Studios satt på någon som helst kunskap om hur man gör fantastiska spel dök de upp från ingenstans och motbevisade alla teser om att licenserade superhjältar per automatik resulterar i framhastade uppvisningar i fantasilös speldesign.

Inte nog med att Rocksteadys mörka tolkning var den perfekta fusionen mellan 60-talets kitschiga läderlapp och Christopher Nolans skitnödiga riddare – spelmomenten var genomtänkta och slipade in i minsta detalj.

Välkommen till skurkarnas stad

Den här gången har vi lämnat dårhuset Arkham Asylum för att ta oss an den gudsförgätna ön Arkham City där superskurkar och skruplerfria hantlangare gör sitt bästa för att sänka trivselfaktorn. I de smutsiga gränderna frodas gatuvåld och moraliskt fördärv och i stadens fallna kulturinstitutioner bygger superskurkarna upp sina magalomaniska sinnevärldar.

Att spelet har gått mot ett öppnare upplägg är både bra och dåligt. I sina bästa stunder får jag tillbaka känslan av ett välskrivet och tajt äventyr – i sina sämsta stunder känns hela spelupplevelsen lika fladdrig som Batmans cape när jag glidflyger fram och tillbaka i staden utan att ha en blekaste aning om vart spelet vill att jag ska gå härnäst.

Annons

Frihet under ansvar

Pendlandet mellan wow-upplevelser och frustration är genomgående. När smygmomenten fungerar och jag lyckas tillintetgöra ett rum fullt av fiender i skydd av mörkret blir jag upprymd – när jag misslyckas med samma moment för femte gången vill jag kasta handkontrollen i väggen. Den originella slagsmålsmekaniken som bygger på kombinationer och kontringar fungerar bra, men när jag trasslar in mig i en arsenal av gadgets och krångliga knappkombinationer faller den platt.

Batman: Arkham City har sina brister, men samtidigt går det inte att blunda för Rocksteadys fingertoppskänsla när det kommer till helheten. Föregångaren må ha bjudit på en tajtare spelupplevelse, men uppföljaren är snudd på lika bra.

Batman: Arkham City

För två år sedan dök Arkham Asylum upp som en bepansrad smocka ur skuggorna. Fortfarande rusiga efter överraskningens brutala anslag började vi drömma om en uppföljare, men den här gången var förväntningarna större.


4
Vi diggar
  • Stämningen och storyn Världens bästa Batman
Vi dissar
  • Frustrationen är aldrig längre än ett knapptryck bort
Visa kommentarer / Kommentera nu
Batman: Arkham City -
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17