Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Årets bästa spel 2016

Redaktionen väljer sina favoriter

Du har väl inte missat några av godbitarna från året som gick? Digital Life-redaktionens traditionsenliga årsbästalista är här!

Årets tre bästa enligt Henrik Blomgren

1. Dark Souls 3
Jag kan inte förneka att känslan av ovisshet och trevande är som bortblåst efter några Souls-spel. Men att spelet inte bjuder på några överraskningar är ingenting som hindrar Dark Souls- 3 från att vara minst lika häftigt, storslaget, mörkt och svårt som sina föregångare.

>>> Läs recensionen här.

Dark-Souls-3--geggamonster

2. The Witness
”Som ett Dark Souls för pusselfantaster” skrev jag i min recension när Jonathan Blows gåtfulla knep och knåp-fest släpptes i våras. Sedan dess har jag insett att det finns en viktig skillnad: Dark Souls tar nämligen slut. The Witness kommer att hemsöka dig för resten av ditt liv.

>>> Läs recensionen här.

Annons
the witness house

3. Dishonored 2
Arkane Studios efterlängtade lönnmördarspel Dishonored 2 gjorde allt som föregångaren gjorde bra och gjorde det ännu bättre. Framförallt är det ett spel som inte säger åt dig vad du ska göra (det är faktiskt gemensamt för samtliga spel på min årsbästalista).

>>> Läs recensionen här.

dishonored-2_polis

Spela Dishonored 2 på projektor? Kolla in vårt test av Epson EH-TW5300 här.

Årets besvikelse: Unravel

Med galet vacker grafik och en charmig hjälte i form av decimeterhöga Yarny såg svenskutvecklade Unravel ut att bli någonting alldeles speciellt. Visst var miljöerna fina, men att ta sig genom dem var inte lika kul.

>>> Läs recensionen här.

unravel_veranda

Vad ser du fram emot 2017?

Fler riktiga spel till Playstation VR. Tekniken finns onekligen där så nu är det upp till utvecklarna att använda den.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Sponsrat tips: Blue Lola – Hörlurar med fantastiskt ljud och originell design.
Jämför priser på Blue Lola här.

Årets tre bästa enligt Mattias Jakobsson

1. Firewatch
En av årets finaste spelupplevelser för mig är den lågmälda och gripande historien om Henry, en man som i mitten av livet rymmer till Klippiga bergen för att arbeta som vakt för skogsbränder. Det är både fokuserat och vackert berättat.

firewatch-lake

2. Uncharted 4: A Thief’s End
Uncharted har naturligtvis haft en extremt hög lägstanivå genom hela serien, men jag hade inte väntat mig att den avslutande delen skulle vara så överlägset bättre än föregångarna. Naughty Dog tog allt de lärt sig om karaktärsbyggande från The Last of Us och gjorde Nathan Drake till den mänskligaste matinéhjälten i branschen. Bravo!

>>> Läs recensionen här.

Uncharted-4_drake-truck-drag_1448638154

3. Hyper Light Drifter
En frenetisk pixelperfekt feberdröm som korsar det bästa från A Link to the Past med Sword & Sworcery. Det är galet snyggt med en mördande svårighetsgrad. Ett av de spel jag såg fram emot mest under året som levererade på alla plan.

hyper-light-drifter

Årets besvikelse: Deus Ex: Mankind divided

Jag är så besviken över att Square Enix inte lyckas förvalta det blytunga existentiella drama som är Deus Ex. Det kunde varit Blade Runner-spelet vi aldrig fått. Istället fick vi en uppföljare på ett mediokert actionspel med en tråkig och endimensionell snubbe med pipskägg och Solid Snake-komplex.

>>> Läs recensionen här.

deus-ex-mankind-divided_hand

Vad ser du fram emot 2017?

Jag har alltid älskat Platinum Games och nästa år får jag både Scalebound (deras största spel hittills) och Nier Automata. Sedan ser jag även fram emot äventyren Tacoma och Pyre. Sist men absolut inte minst är jag grymt nyfiken på Nintendo Switch, det är alltid speciellt när Nintendo släpper nya konsoler.

Läs även: LG 55UH770V – Testvinnare med 4k, hdr och utmärkt gränssnitt (tv-test)

Årets tre bästa enligt Joakim Eriksson

1. Overwatch
Det är bara gratulera Blizzard till årets bästa lagshooter. De har hittat helt rätt med fantastisk spelglädje och lagtaktik. Kontinuerliga förbättringar med nya kartor och hjältar har gett spelet en stor skara hängivna spelare som bara växer och växer.

>>> Läs recensionen här. 

overwatch

2. Gears of War 4
Jag visste inte vad jag hade att vänta mig när jag startade upp Gears of War 4 för första gången. Men jag blev ganska snart helt uppslukad av en fantastisk story, sanslöst snygg grafik och adrenalinpumpande action. Jag hade inte tråkigt en enda sekund.

>>> Läs recensionen här. 

gears-of-war-4_sikte

3. Hover Junkers
Den första riktigt bra online-shootern för virtual reality kan inte lämnas utanför årets bästa-lista. Okej, det kanske inte var årets bästa spel, men det var helt klart en av årets bästa spelupplevelser. Känslan av att åka runt i en svävande farkost och samla skrot och skjuta på motståndare var helt fantastisk och omvälvande.

>>> Läs recensionen av HTC Vive här. 

Årets besvikelse: Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter

Jag såg fram emot att få gnugga geniknölarna och få leva mig in i rollen som en äkta detektiv. Istället fick jag mer eller mindre sitta och titta på när fallen löste sig själva.

sherlock-holmes-the-devils-daughter

Vad ser du fram emot 2017?

Det finns redan rykten om en ny version av HTC Vive som ska presenteras under 2017. Och med ännu bättre hårdvara och kanske lägre pris, uppbackat med några stora speltitlar, kommer HTC Vive tillsammans med Playstation VR förändra spelmarknaden för alltid. På spelfronten har de tidigare spelen i Mass Effect-serien inte gjort någon besviken och jag är riktigt taggad på kommande Mass Effect: Andromedia.

Årets tre bästa enligt Johannes Hoas

1. Fifa 17
EA Sports tog vad dom hade i spelfysik och realism, gjorde det en gnutta bättre och adderade ett nytt story-element i den klassiska fotbollsserien. Resultatet blev ännu en gång världens grymmaste fotbollssimulator och således också ett av årets bästa spel.

>>> Läs recensionen här.

fifa-17_james

Spela Fifa 17 på projektor? Kolla in vårt test av Epson EH-TW5300 här.

2. Stardew Valley
En sönderstressad och utskälld kontorsråtta tar sitt pick och pack och flyttar till landet för att bli bonde. Man får odla grönsaker, ta hand om boskap och skaffa familj – allt i ett härligt retrodoftande pixellandskap. Skamlöst plagiat av Harvest Moon kanske, men när mysfaktorn är så här hög kan jag bortse från det.

stardew-valley

3. Bioshock: The Collection
Får man räkna in samlingstitlar på en sån här lista? I det här fallet får man nog det för 2016 har egentligen inte alls bidragit med några spel att hänga i julgranen (post-julskämt). När utbudet av nya spel är så dassigt så återvänder jag hellre för tredje eller fjärde (eller femte eller sjätte) gången till de fantastiska städerna Rapture och Columbia.

>>> Läs recensionen av Bioshock Infinite här.

bioshock_4

Årets besvikelse: The Last Guardian

Runt sju år av längtan tog det från att jag såg den första skärmdumpen av spelet tills att jag höll det i min hand. Och visst, storslaget är det. Och ja, fågelvarelsen Trico är en charmig figur. Men spelet led av enorma frustrationsmoment, framförallt på grund av en kontroll som alltid sviker när det gäller och kameravinklar som verkar blivit utvalda av djävulen själv.

>>> Läs recensionen här.

the-last-guardian

Vad ser du fram emot 2017?

Åh, det går inte att välja något! I spelväg kommer titlar som Mass Effect: Andromeda, Kingdom Hearts 3, South Park: The Fractured But Whole med flera att totalt köra över 2016:s motsvarigheter. Annars så verkar ju Nintendos Switch väldigt spännande. Och Project Scorpio förstås!

Läs även
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Årets bästa spel 2016 - Redaktionen väljer sina favoriter Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17