Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

2010: En rymdodyssé

Mass Effect 2

När BioWare släppte Mass Effect i november 2007, som den första delen i en planerad trilogi, tog det genren äventyrsrollspel till nya cinematiska höjder. Frågan vi alla ställer oss nu: klarar uppföljaren hypen och lyfta genren ännu ett snäpp?

Tillbaka till galaxerna
Mass Effect gav inte bara spelaren en värld med frihet utan ett helt universum med galaxer och planeter och livsformer att utforska och interagera med. Nu har det äntligen blivit dags för uppföljaren att bjuda på ett storslaget äventyr fullt med nya uppdrag och konflikter att lösa.

Precis som i det första spelet axlar du rollen som John Shepard, som varit försvunnen i två år men nu återvänt och anslutit sig till rebellstyrkan Cerberus. Ditt uppdrag blir att anfalla och eliminera robotvarelserna Reapers, som misstänks var skyldiga till att flera människokolonier i galaxen försvunnit. För att lyckas med uppdraget måste du söka hjälp hos de bästa och smartaste soldaterna från flera raser i galaxen.

Smarta förbättringar
Det är tydligt att BioWare gjort sitt yttersta för att rätta till de brister som fanns i Mass Effect. Där både fiender och lagkamrater ibland kunde vara pinsamt korkade och enbart kapabla till att ta dumma beslut, är det nu ett betydligt mer utvecklat motstånd man möter. Fienderna tar smidigt skydd bakom väggar och skydd, samtidigt som de rör sig taktiskt för att snabbt kunna flankera dig. Skjuter du någon i benet fortsätter fienden att krypa mot dig i ett sista desperat försök att stoppa dig. Detta medför en mer ”äkta” känsla av strid, och med ett högre tempo än tidigare blir upplevelsen maximal.

Annons

”Livet, universum och allting”
En av Mass Effects största styrkor var de filmiska dialogerna där det helt och hållet var upp till dig själv att avgöra vilken typ av hjälte du ville vara. Detta är något som också byggts vidare på i Mass Effect 2. Numera har du möjlighet till ett ”fysiskt alternativ”, som att knycka vapnet ur någons hand eller att tyst avrätta någon.

Mass Effect 2 är ett fantastiskt bra spel med ett stämningsfullt soundtrack, fantastisk grafik och ett universum som tycks vara oändligt. Det tar allt som var både bra och dåligt med ettan och gör det ännu bättre. Samtidigt har spelet fått ett rejält tempolyft.

Den mörka stämningen går nästan att ta på igenom hela äventyret och handlingen gör det praktiskt taget omöjligt att släppa ifrån sig kontrollen. Har man inte spelat ettan så kan dock spelupplevelsen minska något, eftersom man inte förstår hela handlingen och allt runt omkring Mass Effect-universumet.

2010: En rymdodyssé

När BioWare släppte Mass Effect i november 2007, som den första delen i en planerad trilogi, tog det genren äventyrsrollspel till nya cinematiska höjder. Frågan vi alla ställer oss nu: klarar uppföljaren hypen och lyfta genren ännu ett snäpp?


4
Vi diggar
  • Snyggare
  • coolare
  • snabbare
  • i alla delar ett bättre spel än sin föregångare.
Vi dissar
  • Spelglädjen försvinner något om man inte spelat den tidigare delen i serien.
Visa kommentarer / Kommentera nu
2010: En rymdodyssé - Mass Effect 2
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17