Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Way Out West 2015 – fredag 14/8

Caribou, Florence and The Machine, Titiyo och Le1f

Recensioner från Way Out West 2015

Caribou

Vilken. Jävla. Spelning. Ni vet alla de som klagar, de som säger att elektronisk musik inte är ”riktig” musik? Att de bara ”trycker på en knapp”? Det finns säkert de som trott detsamma om Caribou – och hela den här musikfesten under tältet är ett enda stort Fuck You till alla dansmusikhatare. Det här ÄR vad musik handlar om. På de cirka 75 minuter – enda bandet jag såg som drog över sin utsatta tid – som Dan Snaith intar scenen hinner han och bandet inte med mer än 8-9 spår. Det är svårt att hålla räkningen när alla spår glider på. Ingen håller sin ”naturliga” längd. De flesta blir de dubbla, kanske lite drygt. Och emellanåt lämnar Snaith sin synth för att istället sätta sig vid trummorna och halvt som halvt battla den andra trummisen. Den är organiskt, lekande, så in i bomben dansant och en enda lång hyllning till dansmusik.

Florence and The Machine

Frontfiguren Florence Welch fullständigt sköljer över oss med sitt väloljade maskineri och den unisona glädjen smittar av sig på publiken. Det är storslaget och intensivt. Shake It Out och Dog Days Are Over är kioskvältarna som skapar eufori av sällan skådat slag. Denna kväll har ingen annan en chans, speciellt inte Pet Shop Boys som hamrar på med sin 80tals pop och låtsas som att det inte är tröttsamt förlegat. Det enda negativa är speltiden och att de inte avslutar festivaldagen. Dubbla antalet låtar och vi hade haft en klassiker på Way Out West.

Titiyo

För ett år sedan intervjuade jag Titiyo. Drottning är tillbaka var släppt, Solna var på G och bland materialet jag fick skickat till mig fanns även en låt till – Du tar hand om honom. Det var kanske en av de bästa svenska låtar jag hörde förra året. Fram till den här spelningen har den fått legat ohörd – nåja. För ute på Bananpiren visar Titiyo upp sitt nya material, och starkast är låten som handlar om hennes pappa och bror. Men överlag då, det är svårt att visa upp nytt material för en småfull publik vid tolvsnåret en festivalnatt, det kommer inte riktigt till sin rättvisa. Och trots gästspel av hennes skrivarkumpaner Sakarias och Jonathan Johansson lyfter det inte riktigt. Men visst verkar det som att hon har något fint på väg – vi får hoppas att det är färdigt för att släppas bara.

Le1f

Den amerikanske rapparen kommer upp på scen iklädd en otymplig, osmickrande klädsel som gör att han ser ut som godismärkets Basset´s lakritsfigur i guldskrud. Med överdimensionerad hatt och allt. Sen låter han plaggen falla, det ena efter det andra medan hans k-pist-läppar sprutar ur sig raprad efter raprad. När han kliver av är det bara en liten vinröd kalsong som skyler härligheten. Att han kan showa, absolut. Men Le1f är också en förbannat fin rappare. Med finess och humor skruvar han till det och står till slut som segrare med en liten dansande publiksjö (hav skulle verkligen varit att överdriva) framför sig.

Annons

Av Jonathan Eklund och Tobias Ekvall

Visa kommentarer / Kommentera nu
Way Out West 2015 – fredag 14/8 - Caribou, Florence and The Machine, Titiyo och Le1f Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17