Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Vägen till galenskap

Shakira

She’s crazy – but you like it. Om 2001 var hennes genomslagsår är 2010 hennes återtågsår. Hon avslutade fotbolls-VM i Sydafrika, hennes nya singel toppar listorna i hela Europa och hon syns i de flesta talkshows tv-världen har att erbjuda. Ett galet år som är ett resultat av tjugo års hårt arbete.

Loca Loca Loca … Världsstjärnan upprepar det spanska ordet för ”galen” om och om igen i senaste singeln som legat på topp tre-listorna ett bra tag nu i många delar av Europa. I Sverige ligger VM-låten Waka Waka (This Time For Africa) fortfarande kvar bland de tio bästa, och inte undra på det. Utöver julen har vi här uppe i norr mest en lång rad kyliga och mörka månader fyllda av snö och slask att se fram emot. Är det någonting Shakiras officiella VM-låt gör så är det att muntra upp och öppna upp ögonen för ljusa tider. I en intervju med YouTube berättade hon om uppdraget.

– När jag fick frågan av Sony om att göra VM-låten bestämde jag mig för att ta med en del av min egen kultur i den också. Den delen av Colombia som jag är ifrån har en ganska Afrika-inspirerad kultur. Jag tycker att fotboll är något som alla länder har gemensamt, en anledning för flera olika kulturer och sociala klasser att blandas samman. Därför tycker jag inte det spelar någon roll om det är en afrikansk artist eller jag som gör låten, men jag ville ändå ha med en afrikansk artist för att landet skulle få sätta sin egen prägel på musiken också. Genom låten vill vi förmedla VM-andan som byggs upp av tolerans och integration.

Vägen till att bli höftrullarnas drottning har varit lång. Det var snart tio år sedan hon slog igenom med singeln Whenever Wherever – kanske den mest sjungna nutida poplåten på årets karaokebarer – och sedan dess har singlarna med jämna mellanrum trillat in på topplistorna. Innan Shakira blev internationell stjärna slppte hon en del album på spanska och lyckades rätt bra i hemlandet Colombia. Men i en intervju med Youtube berättar hon att musiklivet inte alltid har varit en dans på rosor.

– Den jobbigaste perioden var helt klart början. Jag var tretton och Colombia, där jag är född, hade inte direkt någon popscen. Det som var populärt på den lokala musikscenen var folkmusik, tropiskt sound. Men jag ville göra rock. Och pop.

Annons

Shakira berättar också att det hela blev möjligt tack vare det enorma stödet från hennes familj och vänner.

– Så fort jag tagit studenten bestämde jag mig för att flytta till Bogota, huvudstaden. Jag var tvungen att försöka nå min dröm. När jag berättade för mamma om mina planer sade hon bara ”Aha, du drar? Jag följer med!”, haha!

Sedan dess har det gått lång tid. Halvfyllda arenor är sällan skådat när Shakira ska äntra scenen och skivrecensenter sitter som på nålar dagarna innan skivsläpp. Senaste albumet The Sun Comes Out är av naturliga skäl Shakiras favorit i hyllan.

– Det påminner mig om olika faser av min karriär. Det är som en förening av alla de tjugo åren. Det har en stark rocksida, romantiska låtar och självklart latinoinspirerade låtar. Lite av allt, berättade hon.

Hur hon väljer att följa upp braksuccén i VM och på hitlistorna återstår att se. Något extraordinärt lär det hur som helst bli, om vi ska tro historien.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Vägen till galenskap - Shakira Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17