Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

The Wombats färgsprakande återkomst

Den 23 april släpps The Wombats nya album, Glitterbug, ett återtåg till debutskivans lekfullhet och bångstyriga attityd. Digital Lifes Tobias Ekvall mötte upp sångaren Matthew Murphy på Debaser Strand i Stockholm.

Fyra år har gått sedan jag träffade dig inför ert gig på Debaser Medis. Vad har hänt sedan dess?
Vi fortsatte turnera cirka ett och ett halvt år efter att vi släppt The Modern Glitch. Sedan var det dags att börja göra ny musik igen. Vi började redan i slutet av 2012 vilket ledde till att det blev en hel del skrivande och resande. Det tog närmast en evighet men nu är vi äntligen här.

För ett och ett halvt år sedan fick jag ett nyhetsbrev skickat till mig med låten Your Body Is a Weapon, en låt som fungerade som en teaser för det kommande albumet. Varför tog det så lång tid att färdigställa ert nya album, Glitterbug?
Jag kan ge dig två olika svar på den frågan. Det ena är att vi hade en platta som nästan var klar vid den tidpunkten, men med ett par avgörande spår som fattades. Det slutade med att vi skrev de sista fyra spåren under 2014. Det andra svaret är att släppet av låten Your Body Is a Weapon fick oss att inse ett och annat om hur man distribuerar musik. Det var en viss form av arrogans bland människor som vi jobbade med för tillfället som räknade blint med att vi skulle få en viss form av uppmärksamhet, som vi snabbt märkte gick förlorad. Det var inte förrän tre månader senare som vi insåg hur vi ville att albumet skulle låta, när vi fick ihop en demo på Greek Tragedy. Det var gnistan vi behövde för att färdigställa albumet.

Ni är just nu ute på en massiv turné i Europa som direkt efter kommer att övergå i en USA-turné. Hur gör du för att hålla uppe energin?
Jag försöker sova så mycket som möjligt. Dessutom har jag lagt ner alkoholen och inte druckit en droppe de senaste tre veckorna. Det ger mig mer energi som verkligen behövs under en intensiv promotionturné med gig och intervjuer varje dag. Att inte bli fullständigt plakat efter varje gig hjälper väldigt mycket över huvud taget har jag märkt.

Vad inspirerades ni av i skapandet av Glitterbug?
Allting var i grunden inspirerat av verkligheten, men jag bestämde mig för att tvista till det rejält och vända och vrida på saker och ting. Ambitionen var att närma oss det första färgsprakande albumet, istället för att göra en fortsättning på det andra, mer personliga. I slutändan ville vi göra en korsning av de båda albumen. Musiken har även i stort präglats av förhållanden – hur de har inletts, hur de har tagit slut och även hur jag blivit totalt nedbruten av dem.

Annons

Er nya hitsingel Greek Tragedy är vacker, färgsprakande popmusik när den är som bäst, men musikvideon är i det stora hela vansinnig. Var föddes idén?
Det var helt och hållet regissörens idé att vi skulle mördas i videon. Det vi däremot var väldigt noga med få med var känslan av äkthet istället för att göra det splatter-kul. Jag tror att vi alla i bandet har en ganska sjuk, svart humor som tydligt reflekteras i videon. Om det var upp till mig så skulle vi nog alltid dö i slutet av våra musikvideos.

Lyssna på Glitterbug här

Visa kommentarer / Kommentera nu
The Wombats färgsprakande återkomst - Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17