Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

The Amplifetes

The Amplifetes är ett gäng grabbar som efter år av strävan efter perfektion, skapade ett band med siktet inställt på punkens attityd.

Det slår mig att det är ett intressant band jag pratar med när jag får reda på att The Amplifetes består av fyra studiovana kompositörer och producenter som vill att deras musik ska låta allt annat än polerat och färdigfixat. Istället eftersträvar de en attityd och kantig råhet som medvetet ska rycka tag i en och rumla om. Det tekniska hantverket har de genom sina samarbeten med storartister som Kelis, Madonna och Peter Björn and John förfinat till perfektion – en perfektion som medlemmarna i bandet ville komma bort ifrån:

– Vi hade skrivit topplåtar åt andra artister i 3,33 minuters format. Vi ville komma bort från inrutade mönster, vi ville komma åt attityden – som i punken, där handlar allt om attityd!
Genom deras samarbeten med olika artister hade de lärt sig att skriva melodier – att leverera. De hade fått känsla för vad som funkar och vad som fungerar mindre bra.

– Vi censurerade medvetet bort några av låtarna från första skivan eftersom vi inte ville att skivan skulle vara en kavalkad av radiohits. Tyvärr så vågar de flesta inte chansa utan håller sig till invanda mönster, men det är ju de som vågar chansa som verkligen lyckas i slutändan.

Tommy, pratar lyriskt om den där instinktiva råheten som så ofta finns på demoband – en oförklarlig känsla som bara finns där och som så lätt försvinner i mixningen:

Annons

– Man polerar bort grundkänslan – filar bort det som är intressant. Något går förlorat i processen till förmån för något annat. Att nå en obesvärad känsla, en enkelhet, är något av det svåraste som finns. Det är just enkelheten som man lägger mest tid på att åstadkomma.

Bandets formation tog den klassiska vägen med ett gäng människor som började skriva låtar tillsammans och som kände att de gillade det de hörde. Inspirationen hämtar de lika mycket från musik som de själva växte upp med som samtida elektronisk musik och house. Då jag ber Tommy måla upp en faktisk bild av hur deras musik ser ut så svarar han: ”Vi är som ett gäng killar i en raket ute i rymden. Vi är hippies utan att egentligen vara hippies” säger Tommy och skrattar. Deras första skiva The Amplifetes har fått blandat mottagande men det som enar recensionerna är diskussionen om ett eget och nytt sound. Bandet har redan börjat planera inför nästa skiva men innan dess väntar en tid full av livespelningar:

Vad hämtar ni från livspelningarna?
– Återigen är det där direkta känslan på vad som funkar och vad som inte funkar. Publikens reaktion är omedelbar och man märker när folk har tråkigt eller kul – vad de går igång på. Men i slutändan ska man alltid göra det man vill göra och tror på själv.

Visa kommentarer / Kommentera nu
The Amplifetes - Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17