Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

The Album ID

This Is Head

Tre år efter den kritikerhyllade debuten 0001 är nu This Is Head tillbaka med uppföljaren, The Album ID. Och precis som på föregångaren bjuds vi på den välproducerade blandning av krautinfluerad postrock som kommit att definiera malmöiterna som band.

Få svenska debutalbum har fått lika mycket uppmärksamhet som This Is Heads 0001. Kritikerkåren delade frenetiskt ut sina femmor till höger och vänster och spänningen kring vem som skulle få ta del av P3 Guld-galans tyngsta priser gick förlorad. Men mitt i all denna, typiskt svenska, upphaussning stod ett band som faktiskt förtjänade att få sina femmor, som faktiskt förtjänade att hyllas. För hur man än vrider och vänder på det så har få svenska akter lyckats behärska denna gren av musikhistoria så väl som This Is Head gjorde på 0001.

Men då var då, och nu är nu. Och nu märks det att den Smålandsbördiga kvartetten gjort vad de kunnat för att tvätta bort stämplar och därmed också utvecklas som band. Rent ljudmässigt är The Album ID en mycket större skiva med ett större och mer varierande anspråk. Här får också Björn Wikings Richard Ashcroftbesläktade stämma en mer betydelsefull roll än tidigare. Men hur mycket de än utvecklat sin musik åt helt rätt håll, så är det på bekostnad av den lågmälda mystik som faktiskt gav dem ett namn när det begav sig.
Om de till nästa album lyckas förena gammalt med nytt lika väl som de här förenar intentioner med influenser, kan det räcka betydligt längre än ett par P3 Guldpriser.

Visa kommentarer / Kommentera nu
The Album ID - This Is Head
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17