Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Söta som socker

Sugababes

Var fick de namnet ifrån? Hur många medlemsbyten har egentligen gjorts? Vad händer härnäst? Vi gör ett försök att lösa mysterierna kring Storbritanniens kanske största tjejpopexport.

Året var 1998 och barndomsvännerna Mutya och Keisha var bara fjorton år när de tillsammans med festkompisen Siobhán blev signade av London Records. Konstellationen hade ännu inget namn vid tidpunkten, vilket självklart blev en stor fråga. Den lilla popgruppen brukade tilltalas som ”My little sugarbabies!” av deras manager och lagom till skivsläppet uppdagades det för tjejerna att han haft just namnet Sugarbabies i bandnamnstankarna hela tiden. Tonåringarna satte direkt ner foten och bönade och bad om att åtminstone få kallas babes istället för babies. De skulle ju inte vara barn för evigt och om några år kanske de skulle vilja framstå som lite sexigare. Sagt och gjort – Sugababes blev namnet på fenomenet som skulle hamna på många topp tio-listor i Europa.

Avhoppen
Redan efter tre år hoppade Siobhán av. Hon ersattes istället av Atomic Kitten-sångerskan Heidi Range, som faktiskt fortfarande är medlem. Heidi har hängt med genom de största hitparaderna och det är hon som står för den fylliga sångrösten i nästan alla hitsen. Heidi blev snabbt en del av Sugababes och fansen gillade den nya uppsättningen. Men mitt i framgångssagan födde originalmedlemmen Mutya en dotter och ett halvår senare sade hon i ett pressmeddelande att hon skulle hoppa av. 2005 var året och ersättaren blev Amelle Berrabah. Trots två avhopp lyckades popgruppen hålla sig kvar på marknaden genom att fortsätta leverera en lång rad hits.

Från topp till oldies
Den sista sugarbabyn från 1998, Keisha Buchanan, sparkades från konstellationen förra året. Keisha är den som alltid förknippats med Sugababes. Hennes utseende, hennes uttalanden och hennes utstuderade utstyrslar har hängt med i över tio år. Men nu är Sugababes något helt nytt. De poppiga melodierna har bytts ut mot sexig klubbmusik och stylingen till nya albumomslaget är mer vågad än tidigare. Förväntningarna på senaste albumet Sweet 7 var låga efter förra fiaskot Catfights and Spotlights och hittills har vi inte hört några hejdundrande singlar på radiokanalerna i Sverige, trots att det var ett par månader sedan albumreleasen.

Så vad händer härnäst? Utan någon radikal förändring, som att Keisha hoppar på tåget igen till exempel, lär bandet långsamt blekna i våra minnen. Men låtarna de gjort kommer att ligga kvar som små ljusglimtar i tillvaron på våra Oldies-spellistor i Spotify ett bra tag till.

Annons

Sugababes topp 5
Push the button
About You Now
Hole In The Head
Overload
Ugly

Visa kommentarer / Kommentera nu
Söta som socker - Sugababes Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17