Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Förbered er på en lång och känslostark vinter

Snow Patrol

Snow Patrol är i många avseenden ett ultimat arenaband, till bredden fyllda med smäktande ballader, vackra stråkarrangemang och episka melodier.

Samtidigt har Snow Patrol insett att det finns en värld utanför deras egen musik, och att när någon höjer sig en nivå är det upp till dem att följa efter. Digital Life mötte upp bandets sologitarrist Nathan Connolly på Universal Musics kontor i Stockholm.

– The Suburbs av Arcade Fire höjde ribban rejält för många band inom vår kategori. Från start till mål är det ett perfekt album och de skapade sin alldeles egna värld. Alla i bandet älskade skivan. Anledningen till att vi överhuvudtaget gör musik är ju för att andra ska lyssna på den, älska den och inspireras.

Förändring hör inte alltid till det lättaste, speciellt inte när man som band har sålt 11 miljoner skivor och redan skapat sig en gigantisk fanskara. För två år sedan släppte Snow Patrol Up to Now, en sorts samlingsplatta med bandets största låtar, sidoprojekt och b-sidor.

– Med Up To Now var det som att vi drog ett streck i sanden, en avslutning av en era i vårt musikskapande och början på ett nytt kapitel. Vi visste att vi behövde finna en ny väg, byta växel, pusha och utmana oss själva, att inte vara rädda för att experimentera och ta till vara på elementen som alltid funnits där – men att samtidigt låta dem blomma ut.

Annons

Snow Patrol har på något sätt alltid varit definitionen av ett välpolerat studioband, där soundet är utstuderat och finslipat in i minsta detalj för att låta så rent som möjligt. Med Fallen Empires ville de gå tillbaka till rötterna, det som en gång fick dem att plocka upp instrumenten och bilda det enkla gitarrbandet de en gång var.

– Vi ville vara friare och mindre polerade. Tre år hade gått sedan vi var i studion och under den tiden hade vi turnerat och haft ledigt. Vi påbörjade även ett nytt album för ett år sedan, vilket vi var tvungna att skjuta upp eftersom vår sångare Gary fick skrivkamp. Den här gången spelade vi inte in albumet i en studio, utan vi hyrde istället ett hus i Malibu där vi spenderade sex månader, den längsta tiden som vi någonsin har lagt ner på ett album. Det var uppfriskande att vara i en annan miljö, där vi kunde blicka ut och uppleva en helt annan atmosfär. Mycket har hänt vilket har gjort att vi har utvecklats snabbt, både som musiker och textförfattare.

[quote]Vi har inte försökt göra ett större album, utan snarare försökt oss på något mindre och istället låtit musiken få mer karaktär.[/quote]

Kultureliten för en ständig kamp om vem som kan dra flesta möjliga Coldplay- och U2-referenser när det kommer till Snow Patrols sound. Referenser som bandet inte alltid känner sig hemma i.

– Jag tror att jämförelsen med Coldplay beror på att vi båda blev uppmärksammade under en viss tid. Vi är ett gitarrband och likaså Coldplay, men fler liknelser har jag svårt att se.

Någon dag vill jag att vi blir erkända som våra helt egna och inte som Coldplay-light, för det är vi absolut inte. Men det är den brittiska pressen i ett nötskal, hårda och slöa. Det är bara att vänja sig. Faktum är att om jag hade varit tvungen att förklara för någon vad vi spelar för musik på enklast möjliga sätt, så skulle nog till och med jag dra till med U2 som närmsta referens, säger Nathan och skrattar till.

[box type=”note”]Den 14 november släpps Fallen Empires, det nya soundet och ett nytt kapitel av Snow Patrols strävan efter att skapa sin egen värld.[/box]

Visa kommentarer / Kommentera nu
Förbered er på en lång och känslostark vinter - Snow Patrol Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17