Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Slaget mellan hjärna och hjärta

Foo Fighters

Dave Grohl är Nirvana-trummisen som började spela punkrock under namnet Foo Fighters.

[dropcap]D[/dropcap]avid Letterman gillar Foo Fighters. När han ville att de skulle spela under hans första arbetsdag efter operationen avbröt de genast sin turné för att medverka i The Late Show. Jag har en vän som så fort hon fick tillgång till Spotify satte My Hero på konstant repeat. Hur kommer det sig att en framgångsrik sextiplussare och en ung arbetartjej som annars föredrar lättlyssnade radiospår båda gillar Foo Fighters?

När Dave var 13 år gammal introducerades han in i punkrockens riviga värld. Han spenderade sommaren hos en kusin som släpade med honom på olika punkrockspelningar. Dave, som sedan tidigare kunde spela trummor och som precis lärt sig spela gitarr, förälskade sig i genren och började spela i olika grupper.

1990 hade hans dåvarande band precis splittrats när Kurt Cobain och Krist Novoselic letade efter en trummis till det då okända Nirvana. Under sin tid i Nirvana komponerade Grohl egna låtar; låtar som han höll för sig själv ända till bandet splittrades och Dave 1995 skapade Foo Fighters.

Grohl debuterade som soloartist med albumet Foo Fighters. Skivan var hans egna verk på alla sätt och vis – han spelade alla instrument själv, sjöng och skrev alla låtarna.

Annons

[quote]I sann punk och grunge-anda var Foo Fighters musik befriad från större pretentioner – istället levererades ett skönt ös av känsloyttringar i rockformat.[/quote]

När det var dags för turné behövde Grohl instrumental backup. Foo Fighters förvandlades från ett soloprojekt till ett fyrmannaband. Inför bandets andra album involverade Dave även de övriga medlemmarna i processen. Efter det tredje albumet skulle uppsättningen bandmedlemmar ändras till den skepnad som Foo Fighters består av idag.

Stilen som Grohl etablerade på första skivan har däremot varit konstant – en balansgång mellan rivig garagerock och popiga rockballader. Kanske är det just det som lockar tjejen i kassan och snubben bakom skrivbordet – ett opretentiöst ös med känslosamma riff och dramatiska vändningar. Kanske är det just blandningen av mörker och ljus som gör att Foo Fighters går rätt in i de flesta hjärtan – där det inte handlar om vad du tänker utan om vad du känner.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Slaget mellan hjärna och hjärta - Foo Fighters Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17