Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Shanana

Skriet

Ett enda ord som kan förklara Shanana? Stämning. För det rör sig knappt om en skiva, detta är en åtta spår lång finstämd sinnesstämning.

En gitarr och ett piano, där ifrån byggs mycket av Shanana. Det kan såklart tyckas enkelt, och på många sätt är det just det, men från det enkla bygger Isak Sundström och Jacob Frössén små vackra alster. Det gör de genom att bygga på spåren med något oväntat. Som i öppningsspåret Ignoramus et ignorabimus där operasångerskan Ida Eckerwall mässar över den stillsamma melodin. Eller som i Epigram där det irrationella slagverkandet tillsammans med Isak Sundströms skärande röst för låten framåt. Eller, som i De enklas dag där en handklappsljudmatta förhöjer och driver på. Det enkla, med något nytt, på spår som rör sig från vals till något som mer liknar ljudkonst.
Shanana
Precis som tidigare är en del spår instrumentala,men de är inte på något sätt utfyllnadsspår utan hjälper till att bygga albumet som en helhet. Men Isak Sundström har tidigare, såväl för Skriet som för Pascal, skrivit fantastiska texter. Och Shanana är inget undantag. Han lyckas skriva poesi där underliggande, syrlig kritik kan lysa rakt igenom. Som i förstasingeln Det kommer en våg där Isak Sundström sjunger ”Vi visste att vi fanns, men inte riktigt varför, och så uppfann vi en betydelse, som blev vår övertygelse”. Helst skulle jag vilja upprepa varje ord på hela skivan men det är nog bättre att ni lyssnar själva.

Shanana är en skiva att vandra i ett vårregn till, en skiva uppbyggd av ett vemod som fyllts med värme. Lyssnaren vaggas in i det numer välkända Skriet-landet redan från första spår och släpps aldrig ur det. Att skivans näst sista spår, en version av Godnattvalsen, sjungs av den 71-åriga dansbandssångerskan Maj-Britt Stridsberg ökar bara den känslan hos mig. Jag bara önskar att jag skulle kunna lyssna på den tillsammans med min mormor, jag tror hon skulle älskat den lika mycket som jag gör.

Bästa spår: Kärlekspriset

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Shanana - Skriet
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17