Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Rhymesayers, 18 november – Nalen Stockholm

Nalen ställde till med minifestival när Rhymesayers besökte Stockholm med Atmosphere i spetsen, tätt följt av kvalitets-hiphop i form av Brother Ali och Evidence.

Rhymesayers är ett independent skivbolag med basen i Minneapolis, Minnesota och där hälften av grundstenarna är medlemmar i hiphop-gruppen Atmosphere, Sean ”Slug” Daley och Anthony ”Ant” Davis. Denna grupp var även kvällens självklara headliner i vad som lättast kan beskrivas som en minifestival, med starka följeslagare som den gamla räven Brother Ali, men även det hypade nytillskottet Evidence, en av grundmedlemmarna i hyllade gruppen Dilated Peoples.

Brother Ali lade ribban högt med sitt sedvanliga sväng, ödmjuka attityd och starka låtar om kampen för upprättelse och att bli erkänd för sina verk i en värld kantad av utseendefixering. Det är kärleksfullt och värmande från ett stort föredöme inom independent och alternativ hiphop. Lokalen kokar och publiken är på ett strålande humör.

Evidence var näste man för räkning och är kanske Rhymesayers mest otippade förankring då han för två år sedan blev signad till Rhymesayers. Det blir genast en större show – pampigare och kaxigare. Med sig i bagaget har han sitt nysläppta album, Cats & Dogs och viljan att bevisa varför han förtjänat sin rekrytering. Chase the Clouds Away levererar han så självklart att det ställer till med svårigheter för kvällens avslutande akt, Atmosphere.

Radarparet Ant (producent och DJ) och Slug (textförfattare och MC) har varit med i gamet länge med sin allvarliga, filosofiska och metaforiska hiphop-stil, något som väl passar in i det svenska hiphop-klimatet. Tempot dras ned, soundet blir mörkare och festen trappas av. Slug har aldrig varit mer dramatisk, något som närmast har sin förklaring att de med det senaste albumet, The Family Sign, har skapat det mest emotionella och tillbakadragna albumet sedan starten. Det går på halvfart och låtarna når aldrig fram till sin fulla potential. Atmosphere har alltid varit bäst i studioform, när ljudet är klart (något som ofta var förvånansvärt otydligt under kvällen) och under lugnare former. Slug är förstås fortfarande en lysande stjärna, en rappare av klass och en pionjär inom den alternativa hiphopen – men i live-format blev det bitvis segt denna kväll.

Annons

I nästa nummer av Digital Life intervjuar vi Slug om karriär, familj, 90-talet och hur musiken och jaget förändras med åren.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Rhymesayers, 18 november – Nalen Stockholm - Musik, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17