Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Renaissance bjuder på en 20-minutersresa

Renaissance har inom dansmusiken över de 15 senaste åren varit synonymt med kvalitet av yppersta världsklass – vare sig de väljer att slänga ihop en gigantisk fest, ge ut en tolva eller släppa ett helt album.

Med affischnamn som Sasha, John Digweed, Danny Howells och Hernan Cattaneo är det svårt att misslyckas. I februari släpper Reanissance ett nytt dubbel-cd-album under The Master Series-kollektionen, denna gången hopstuvat av underbarnet James Zabiela. Renaissance har valt att lägga ut de 20 första minuterna av den första skivan på deras hemsida.
Denna gång har Zabiela dock valt en lite annorlunda approach än vad vi är vana vid. De tjugo första minuterna som vi får smaka på är inget för ett dansgolv utan här lyckas han visa upp nya sidor av sin enorma kreativitet.

Enligt James Zabiela själv vill han genom skivan ge lyssnarna ett bild av hans vardag:

Jag spenderade en hel månad med att vandra runt med en ljudinspelare för att göra denna skivan till ett snapshot av mitt liv genom mina öron. Jag lever praktiskt taget i ett par hörlurar, de är permanent fastklistrade på mitt huvud och jag ses sällan utan dem, vare sig om jag bara är på väg till affären för att köpa mjölk eller på flyget till en avlägsen ö eller stad för en spelning.

Annons

Till alla fansens stora glädje avslöjar James Zabiela också på sin blog att han kommer att lägga ut alla samplingar och miljöljud han samlat på sig och använt på skivan – något som kommer ge oss en inblick i var och framförallt hur han använder sina samplingar.

Första skivan börjar med ljudet av mig vandrandes på F Street i nordvästra Washington DC. Du kan höra tre tjejer passera, sjungandes opera följt av ett excentriskt odechiffrerbart ”In a place like this the magic is all around you”.

Samtidigt som första låten passerar in i den andra fortsätter också Zabielas resa, och vi får följa med genom hans samplingar som ligger inbäddade under tjocka effektmattor. Resan fortsätter i en bilresa med visdomsord från hans vän, vidare till flyget och uppmaning från flygvärdinnan om att stänga av all elektronisk utrustning vid start och landning.

Genom flygvärdinnans kommando som till en början är dovt men snabbt klarnar, för att illustrera hur han tar av sina hörlurar, visar Zabiela återigen prov god fantasi och skicklighet vid användandet av effekter. Vid det här laget är vi ungefär 9 minuter in i första skivan och de drygt 11 resterande minuterna av det smakprov Renaissance bjuder på fortsätter i samma anda. Samplingarna finns där hela tiden men de strös på så subtilt att det aldrig blir för uppenbart eller tar hand över de noggrant utvalda låtarna som faktiskt är och bör vara i fokus. Det finns något nytt att upptäcka vid varje lyssning och varje resa blir den andra olik, vilket kommer att ge skivan en livslängd som sträcker sig över det normala.

Låtlista:
CD 1 – Down:
Intro – F Street
01. Michna – Believe in It
Hearing voices / Washington DC street sounds
02. Trentemoller – Always Something Better (Original Mix)
Air steward’s command
03. Kuriaki – Express
Teleportation quote
04. Cyan341 – Pattern 4 (LJ Kruzer Mix)
4 AM rain / Humanity
05. Boards of Canada – Amo Bishop Roden
06. Ed Chamberlain – Zarathustra
07. Modeselektor – Vote Or Die
Lost in desire
08. Near the Parenthesis – A Brief Walk in the Sea
09. R3volve – All That You Lost
QE2 departs
10. Pedram – Meet Your Maker
11. Esky – Number Station
Revolve drums / What is beautiful is very bright
12. Plaid – Marry
Baggage belt / Vilnius security check
13. Quivver – Chasin a Feeling
14. Near the Parenthesis – Departing Gate
Thank you / Goodbye for now

CD 2 – Up:
Intro – Eye scanner machine at Heathrow
01. Komytea – Afghanistan
02. Paul Woolford – Surrender (Original Mix)
03. Extrawelt – Added Planet
04. Spektre – Surface Scan
05. James Zabiela – Darkness 2
06. Komytea – Professional Killers
07. Sebastian ‘Freak’ Nikolai – Nachtmensch
08. Torro Remote – RSN08
09. Huggy & Dean Newton – Energy Flash (Reconstructed)
10. Alex Millan – Modern Love
11. James Zabiela – Perseverance (Luke Dzierzek Remix – Jzedit)
12. Luomo & Apparat – Love You All (Club Version)
13. Oliver Koletzki – Since You Are Gone
Eye scanner machine – Thank you

Renaissance: James Zabiela Master Series väntas släppas i slutet på febriuari, och om de resterande dryga två timmarna håller bara hälften så hög klass som de tjugo första så blir det en samligsskiva att hålla fast vid länge.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Renaissance bjuder på en 20-minutersresa - Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17