Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

On top of the world

The (Adam) Tensta tale

Lever och andas sin egen musikstil – Bloc pop. Digital Life träffar en av Sveriges hetaste artister Adam Tensta. 2010 kommer bli Tenstas år, i alla fall om han får säga det själv.

– Det är ju redan klart att jag är en stor och känd artist, säger Adam och skrattar. – Det ska komma nästa år, ni ska få se.
– Bloc pop är bara ett namn för ett sound som tar dig i en ny riktning. Det finns så många subgenrer, så vi tänkte att det var passande att ha ett namn på vår musik. Jag har inte hört någonting liknande i alla fall. Det var delvis därför jag slog igenom.

Två dagar med tre framträdanden i Finland, Alvesta och Sala, skulle kännas slitsamt för de flesta. Men Adam Tensta älskar sin livsstil.

– Det är så pass underhållande det jag håller på med. Det är så mycket mer än att bara skriva en låt. Det är något man måste pinpointa, varför man ska lyssna på just min låt.

Många nedladdningar om man är populär?
– Det vi försöker göra är något helt nytt. Nya sätt att interagera med lyssnarna, att de får musiken gratis. Ju mer nedladdningar, desto mer populär är man. Det är så det funkar nuförtiden. Det är mer rättvisa.

Annons

På Spotify finns just nu bara de Adam Tensta-låtar som är med på samlingsskivor.
– Vi har varit i en twist med ett musikbolag. Men det kommer. Fast folk verkar ladda ner och lyssna på låtarna ändå.

Hur gör du för att promota din musik?
– Ett sätt är att göra ett projekt, som handlar om folk i sin egen vardag. Det gjorde vi tillsammans med Brottsförebyggande rådet och låten Dope Boy, som handlar om fördomar. Inte som när Polisen kommer och säger att det och det får du inte göra.

Du kom nyligen hem från en promotionturné i USA, berätta?
– Jag är lite överallt. Försöker känna rätt folk, det tar tid att veta vad folk går för. Jag letar efter folk som förstår visionen. Det är en miljardindustri där borta. Många är duktiga men har inte förmågan att sticka ut från mängden.

Vilka musiker drömmer du om att samarbeta med?
– Det finns tusen artister att jobba med. Bob Marley såklart, säger Adam och ler. Jag skulle gärna se hur Thåström gör musik, eller Kent. Robyn. Jag vill släppa mitt eget material och inte vara beroende av andra. Nästa år är det väl intressant, så jag inte är skyldig någon annan min framgång.

Du lyssnade mycket på Bob Marley när du växte upp. Vilken musik gäller nu?
– Bob Marley fortfarande! Jag är inne i en punkperiod. Jag lyssnar mycket på Mike Posener.

Vad tycker du om hiphopscenen i Sverige?
– Den svenska hiphopscenen mår bättre just nu är den någonsin har gjort. Det är utan att skryta till följd av vårt arbete och att vi inte är rädda att dela med oss av våra kontakter. Jason, Maskinen, det finns många grymma.

Dina texter är ofta socialt medvetna. Hur tänker du kring det?
– Det finns väl tusen saker att göra som inte görs idag. Det satsas inte på ungdomar. Det pekas fingrar i fel riktning. Om vi inte vill att det ska bli som i Frankrike där de bränner bilar och sånt måste vi hålla unga sysselsatta och inspirerade. Man ska lyssna!

Vill ha Zlatan som statsminster

Vad beror främlingsfientlighet på?
– Man är väl alltid rädd för det som är lite okänt, tror jag. Man borde göra samhället öppet för folk. Jag trodde aldrig att Adam Tensta skulle vara med i Allsång på Skansen, säger Adam och skrattar högt.
– Men det gör att det finns mer saker om Tensta som folk känner till. Det behövs fler personer som Zlatan! Han borde bli statsminister säger Adam med ett stort leende.

Har du själv blivit utsatt för rasism?
– Inte så mycket rätt på. Det är en annan form av rasism idag än det var på 90-talet. Den som är nu är farligare, den hindrar folk att ta sig in i samhället. Remixen på remixen av Infinite Mass ”Area Turns Red” handlar om detta. Den släpptes förra veckan, med Eboi på svenska – det är ovanligt!

Du är ju nykterist, och har säkert sett mycket galet på efterfester?

– Ja, givetvis. Det är lite tragiskt men det är ju en tradition. Jag har aldrig haft den där förmyndarmentaliteten, folk får göra vad fan de vill. Det bästa med att vara nykterist är att det är mitt eget val.

Ingen musik i mobilen

Vilka tekniska prylar kan du inte leva utan?
– Jag har inga låtar i telefonen. Jag har en dator med mig vart jag än går. Eller använder jag restiden till att inte lyssna på musik, för jag gör det hela tiden annars.

Jag tackar för intervjun, men Adam tar upp min kamera och börjar pilla med den.
– Hur sätter man på den? frågar han. Han hittar on-knappen och börjar förtjust knäppa av foton på mig över bordet.

Du kanske skulle bli fotograf?
– Jag ska bli fotograf! Det är en av drömmarna! säger Adam med ett stort leende.

Adam Tensta tipsar

”Det är bloggen där allt inom svensk hiphop händer.”

Visa kommentarer / Kommentera nu
On top of the world - The (Adam) Tensta tale Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17