Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Västkustvibbar och slackerfilosofi

Näääk och Nimo

Näääk och Nimo gör old school-hiphop, nästintill helt befriad från aggressionsutbrott och politiska manifestationer. Näääk följer upp sitt kritikerrosade album Näääk Vem? och Nimo släpper äntligen det efterlängtade debutalbumet. Jag mötte upp barndomsvännerna utanför Safe House-Studion i Stockholmsförorten Årstaberg för ett snack om varför de tagit sån jävla tid på sig och på vilket sätt de har utvecklats under de blanka åren.

Varifrån kommer den mörka tonen på Mannen utan mask?
Näääk: På debuten Näääk vem? målade jag upp en bild där jag glamouriserade allt som jag gjorde, som om det inte fanns en baksida. Jag kände helt enkelt att jag ville måla upp en ärligare bild av mig själv. Även om jag dricker mycket och har jävligt kul, är det inte alltid bra. Jag förnekar inte att jag kanske har ett mindre alkoholproblem, men det är inte heller något jag skäms för. Jag är bara en vanlig människa med vanliga problem.

Förutom att låten Jetlag har ett skönt gung är texten fantastisk. Men vad är viktigast för er, budskapet eller en melodi som sätter sig?
Nimo: Det är olika från låt till låt. Ibland kommer man på ett beat som man bara vet kommer bli en riktig “pumpa i bilen”-låt. Då kanske man istället väljer att fånga känslan med melodin. Men stunder kommer då man behöver lätta på hjärtat och då är det budskapet som tar över.

Näääk: Vi visste att vi skulle göra en låt som kunde spelas på radio. Det finns alltid någon sorts grundtanke med en låt, men det är inte alltid som man tar den förutbestämda riktningen.

Min morsa ringde mig igår när hon satt i bilen på väg att plocka upp mig på stationen i Södertälje. Hon vred upp volymen på radion och det var Jetlag som spelades. När jag berättade att jag skulle intervjua er blev hon svinglad, då det är en av hennes favoritlåtar av de som just nu snurrar stadigt på radion. Hur känns det att ni nu gör hiphop för morsor?
Näääk: Jag tror nog att vi alltid har gjort hiphop för morsor, det är nog bara att de inte har lyssnat innan. I många av låtarna finns det oftast en tydlig musikalisk grund. I och med att vår musik nu innehåller mycket influenser och inspiration från många olika musikstilar tilltalar det en bredare målgrupp.

Annons

Nimo: Sen tror jag också att morsor idag är lite mer hårdhudade och inte lika rädda för hiphop-musik. Vi får heller inte glömma att de som var unga när hiphopen kom nu börjar få några år på nacken. Vi kommer vara såna! Om 60 år sitter vi fortfarande och pumpar Dr. Dre! Men fan va peppande ändå, moms are swag!

Har du någon gång känt att du måste hålla tillbaka i texterna med respekt för din familj?
Näääk: Jag har en jävligt bra relation med min mamma. Så länge jag sköter mitt liv är det okej. Jag röker lite gräs ibland, men hon kommer däremot från en kultur där de dricker väldigt mycket och där många till och med super ihjäl sig. Det är klart jag gör grejer som min morsa inte alltid skulle vara beredd att ställa sig bakom, men hon har aldrig skämts för mig.

Nimo, du sa redan 2010 i en intervju att du skulle släppa ditt debutalbum inom kort och uppföljaren till Näääk vem? har vi fått vänta på i tre år. Är ni verkligen så upptagna med annat eller finns det en annan anledning till att ni tar en sån tid på er att släppa album?
Nimo: För mig känns det som att jag gjort tre skivor under min karriär. När jag gjorde slut med min brud började jag genast skriva nya låtar, men de blev dåliga att jag var tvungen att starta om på nytt. Jag påbörjade arbetet med en ny skiva och jag fick en deal med Universal. Skivan sköts därför upp ytterligare ett halvår och inspelning av nya låtar tog vid. Det tillsammans med vårt intensiva turnerande bidrog till att det har tagit jävligt lång tid.

Näääk: Men även om vi inte släppt några nya album de senaste åren har våra spelningar aldrig sett likadana ut. När det har gått mer än ett halvår ska publiken få höra åtminstone två nya låtar live. Om inte låtarna hamnar på något av våra album läcker vi dem på nätet eller kör upp dem på Youtube, så att vi hela tiden skapar någonting nytt för våra fans och aldrig står still.

Näääk släppte Mannen utan mask den 26 september. Nimos debutalbum med den passande titeln Till slut, landar i slutet av oktober.

Spelningar i vinter:

3/11 Uppsala – Smålands Nation

23/11 Stockholm – Kägelbanan

1/12 Gislaved – Gisleparken

6/12 Göteborg – Nefertiti

Mannen utan mask på Spotify

Visa kommentarer / Kommentera nu
Västkustvibbar och slackerfilosofi - Näääk och Nimo Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17