Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Tillbaka utan att imponera

Mumford & Sons - Babel

Det här med uppföljare är något som få band bemästrat. Allt som oftast slutar det med en fantasilös fortsättning på debuten och att bandet i fråga hamnar i dåtidsfacket. Mumford & Sons är ännu inte bortglömda, men deras andra album Babel placerar Londonsönerna farligt nära gränsen.

[starrating template_id=5 select=”]Efter första sekunderna av öppnings- och titelspåret Babel står det klart att detta verkligen är ett album av Mumford & Sons. Det låter bekant och ni känner igen det från debuten Sigh No More från 2009.

Den inledande akustiska gitarren, Marcus Mumfords Timo Räisänen-besläktade stämma och så självklart den patenterade explosionen med banjo och mandolin-crescendon som når klimax lagom till första refrängen. Ungefär tio av albumets tolv låtar är stöpta i denna egenkomponerade folkindie-form, med undantag för ett par ackordbyten. Om det inte hade låtit bra hade man kunnat tro att Babel var en samling låtar som helt enkelt inte fick plats på debutskivan. Men nu låter det ju faktiskt bra, och multiinstrumentalisterna från Londons västra kvarter känns mer samspelta nu än då.

Både nämnda Babel och höstsentimentala Holland Road gör sig bra och kommer nog gå varma på radiokanaler världen över. Men som helhet blir Babel något fantasilös, och som lyssnare tröttnar man snabbt på det enformiga soundet. Det är först på den avslutande Not With Haste som Mumford & Sons visar livstecken och lyckas bryta det musikaliska mönstret, som vid det här laget börjar bli ordentligt uttjatat. Istället för en till kärlekslåt med banjoexplosion rundas albumet av med en välstämd gitarrballad som säkerligen får en del konsertbesökare att famla efter tändaren.

De få som har lyckats hålla sig kvar så här länge bjuds på en trevlig avslutning, men de som inte riktigt orkat hela vägen hoppas nog på att Mumford & Sons utvecklar sitt sound betydligt till tredje albumet.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Tillbaka utan att imponera - Mumford & Sons - Babel
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17