Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Metaltown – 17 juni, Göteborgs Galopp

Nytt för i år är att Metaltown, göteborgsfestivalen med fokus på metal av den tyngre skolan, flyttat från Frihamnen till Göteborgs Galopp. Området är beläget en halvtimmas bussresa från Heden och är ett val som helt enkelt beror på flera år av slutsålda festivaler, det var dags att växa.

Festivalen har växt i storlek bandmässigt, både när det kommer till budget men även i antal band. En camping har riggats upp i anslutning och därigenom gått från att vara en stadsfestival till att få en mer klassisk struktur. Denna första dag fick Göteborg besök av ett återförenat System of A Down men även At the Gates som gjorde sin absolut sista konsert på hemmaplan.

Första konserten för dagen blev det legendariska Hardcore-bandet Madball som fick agera medioker apititretare för vad som komma skulle. När de hade öst igenom sin repertoar tog vi oss till Metalcore-bandet All That Remians som gjorde sitt andra år på festivalen. Det blev brutalt, snortajt men långrandigt och slapp dynamik konserten igenom.

Cavalera Conspiracy
De brasilianska bröderna Igor och Max Cavalera, grundarna av det legendariska metalbandet Sepultura, besöker även dem Metaltown för andra gången, nu med trashmetalgruppen Cavalera Conspiracy. Tyvärr känns det lite smålojt men det är likväl en snortajt spelning vilket tar festivaldagen till en högre nivå. Publiken älskar Cavalera Conspiracy och det är trångt framför festivalens näst största scen.

At the Gates
Äntligen var det dags för dagens näst viktigaste band, svenska At the Gates. Med sin melodiska dödsmetall och en glöd som snarare påminner om ett band i toppen av sin karriär än ett band som kanske gör sin absolut sista spelning någonsin. Vi tackar för en lång och trogen karriär och ser fram emot nya projekt från medlemmarna i ett av Sveriges bästa metalband.

Annons

System of a Down
Innan At the Gates hunnit avsluta sin sista konsert någonsin är det knökfullt framför Black Stage. Inom en halvtimma ska nämligen System of A Down äntra scenen. Ett vitt skynke rasar ner lite för plötsligt och bandets logotyp syns i förgrunden. Efter ytterligare några minuters väntetid rusar bandet ut på scenen. Fullt ös, inget mellansnack och hitarna avlöser varandra. Till skillnad från när de sist spelade i Sverige under Hultsfredsfestivalen 2005 är det ett energiskt System of a Down vi får uppleva med en spelglädje som bara en välbehövd paus kan generera i. Gensvaret från publiken är total och det är ordentligt kaosartat längs framme vid staketet där var man får kämpa för att hålla sig på benen. Tyvärr lider bandet av det grötiga festivalljudet och den kraftiga väskustvinden. Men i det stora hela får vi full valuta för pengarna och hur något band ska kunna toppa denna urladdning under dag 2 är en bra fråga.

Klassisk växtverk
Festivalen med årets bästa metallineup lider tyvärr av växtvärk och det nya området brister på flera punkter. De trånga gångarna mellan scenerna ställer till det rejält när man ska ta sig till och från scenerna. Om något oförutsett hade hänt kunde det mycket möjligt sluta i katastrof. Transporterna till och från festivalen för de som inte hade tur nog att lägga beslag på en campingplats, det vill säga cirka 15000 av besökarna fick snällt ställa sig i den 400 meter långa kön utanför området och vänta på bussarna som var alldeles för få. I stället fick jag och många andra vandra cirka 1 mil för att ta sig till närmsta spårvagn in till centrum, vilket självklart bidrar till en sänkt festivalkänsla och en tröttare dag 2.

Foto: Tobias Ekvall

Visa kommentarer / Kommentera nu
Metaltown – 17 juni, Göteborgs Galopp - Musik, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17