Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Mariah Carey: Kärleksballadernas mästarinna

Let’s call this the comeback, again. Mariah Carey är kanske mest känd för oss över 25 som balladdrottningen genom tiderna. Många har dansat sina första tryckare till hennes ljuva stämma. Under 1990-talet fick vi lyssna på minst en listetta om året från Mariah Carey. Hon har haft 18 stycken, fler än Elvis Presley, och bara slagen av Beatles med sina 20 listettor.

Åren har gått och Mariah är numera 40 och har slutat med de superlåga jeans med avklippt linning och magkorta toppar som kom att bli hennes signum. Med nya skivan ”Memoirs of an Imperfect Angel” skördar hon framgångar. ”Foreigner”-covern ”I Want to Know What Love Is” låg vecka 43 på plats 16 på Digilistan.

Kompositör, popstjärna, sopran, skådis och naturligtvis har hon en egen parfymlabel. Men den som dömer ut Mariah för hennes utseende och rosa kläder missbedömer sångerskan. Mariah är en multitalang inom musiken, och känd för sitt fantastiska röstomfång. Det var 1988 hon fick kontrakt med Columbia Records av bolagsdirektören Tommy Mottola, som skulle komma att bli hennes äkta man.

1990 släpptes den självbetitlade debuten. Fyra av skivans elva låtar blev listettor: ”Vision of Love”, ”Love Takes Time”, ”Someday” och ”I Don’t Wanna Cry”.

Filmdrömmarna floppade rejält
År 2000 lämnade Mariah Columbia Sony Records och signades för Virgin Records. Året därpå spelade hon in filmen Glitter, där hon även sjöng ledmotivet. Filmen sågades brutalt och har bottenbetyget 2 på IMDB, och senare samma år kollapsade Mariah på grund av utmattning. Ett besviket Virgin Records löste henne från kontraktet, för 28 miljoner dollar. 2003 besökte hon Sverige med turnén för Charmbracelet, men det var inte förrän 2005 som hon fick ett nytt genombrott med ”The Emancipation of Mimi”, världens näst bäst säljande skiva det året. Sedan var det tyst några år igen fram till 2008 när uppföljaren och Mariahs elfte studioalbum ”E=MC²” kom. Albumet är enligt Carey en fortsättning på ”The Emancipation Of Mimi”. E står för Emancipation, MC för Mariah Carey och ² för the second power. Största hiten var ”Touch My Body”.

Annons

Fienden Eminem
I år slår Mariah fast att hon är här för att stanna. Obsessed hette första singeln från nya skivan och ska enligt ryktet handla om påstådda ex-pojkvännen Eminem, som Mariah länge haft ett bråk med. I videon till låten är hon utklädd till rapparen, och när den släpptes hotade Eminem med att släppa nakenbilder på Mariah som hämnd. I sin nya låt ”The Warning” rappar Eminem i sin tur om intima detaljer från den eventuella romansen som ska ha ägt rum 2001. Mariah själv förnekar dock att hon någonsin haft sex med honom, och kallar honom självbedragare i sin låt ”Bagpipes from Baghdad”, enligt Fox News. Ordkriget mellan stjärnorna lär fortsätta, något som knappast skadar intresset för Mariah och hennes musik. Numera är hon dock lyckligt gift med Nick Cannon, och har länge omgärdats av gravidrykten, men än så länge verkar det inte vara några mini-sopraner på gång för 40-åringen.

Följ Mariah Carey på Twitter.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Mariah Carey: Kärleksballadernas mästarinna - Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17