Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Postmodernismens stjärna

Lady Gaga!

Det sägs att hon tog namnet från Queens låt Radio Gaga. Det sägs också att hon möjligtvis är en han och att det hela var ett pr-trick?

[dropcap]M[/dropcap]ed Lady Gaga kan man inte säkert veta, för vad vet man egentligen om detta pokeransikte som slog igenom på allvar för knappt två år sedan och som redan ses som drottningen på poptronen?

Född Stefani Joanne Angelina Germanotta i New York började Lady Gaga vid tidig ålder att både uppträda och komponera låtar. Efter tre terminer på den prestigefyllda Tisch School of the Arts i New York ansåg hon sig färdig med skolan och ville istället satsa på sin musikkarriär.

Hon började skriva låtar till Britney Spears, Fergie och Pussycat Dolls och under en inspelning i studion upptäckte Akon av en ren slump att Stefani Germanotta även kan sjunga. 2008 släpptes debutalbumet The Fame och Lady Gaga blev snabbt namnet på allas läppar.

Med videon till Pokerface stod det klart att den 22-åriga Stefani inte skulle slussas genom den oskyldiga popstjärnefasen, för att landa i en mogen kvinnlig sexualitet som skulle manifesteras genom vågade dansrörelser och tajta outfits. Lady Gaga var redan där! Sen dess har i princip allt som rör Gagas uppträdande och musik blivit omtalat.

Annons

Med sin provokativa vulgaritet ses hon som en naturlig inkarnation av Madonnas avkomma – där glamrocken likt Bowie möter popen och rollen blir ett med artisten. Andra albumet har inte ens blivit släppt men redan pratas det paralleller till höger och vänster och förväntningarna är skyhöga. På en flicka från New York, född Stefani Joanne Angelina Germanotta? Vad är det som Lady Gaga lyckats med? Är det provokationen? Är det musiken? Väntar vi fortfarande på att Madonna anno 1984 ska dyka upp och totalknocka oss med Like A Virgin i en tid då sex och våld inte längre är begränsat till en videobandspelare?

Vid första anblicken tycks Lady Gaga vara ett geni! Hon är en postmodernistisk version av det postmodernistiska samhället, som lånar och stjäl och skapar originalitet av det gamla. Hon är allt på en gång men samtidigt ingenting – en karismatisk person utan personlighet, en sexuell varelse utan förförelse, en kvinna utan feminitet, en artist utan pretentioner med låtar som säger mer än det hon sjunger. Hon är allt och ingenting i ett samhälle där allting registreras och alla vet vem du är. Vare sig det är Born This Way eller Express Yourself så är det är en befriande tanke att denna kvinna har iklätt sig rollen som rollernas försvarare. Hon har inte bara skapat sin image, hon ÄR sin image – en image som inte är begränsad i tid och rum utan vars förändlighet ligger i dess ombytande natur.

Lady Gaga är intressant, inte så mycket på grund av sina musikaliska framgångar, inte på grund av sina scenframträdanden, utan för att hon speglar det samhälle vi lever i. Samhället där rollen som löntagare är viktigare än att du faktiskt arbetar. Där rollen som rik är viktigare än att du faktiskt har pengar, och där rollen om lika rättigheter är viktigare än att man faktiskt är tolerant. Nu återstår bara frågan huruvida detta gör Lady Gaga till den ultimata artisten eller ett offer för sin tid?

Visa kommentarer / Kommentera nu
Postmodernismens stjärna - Lady Gaga! Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17