Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Drömmer över gränserna

JJ

Allt började i Vallentuna. Pojke mötte flicka och fann därigenom en gemensam känsla för livet – kanalen för att ventilera sin filosofi fann de i musiken. Eric Berglund, grundaren av produktionsbolaget Sincerely Yours, sträckte ut en hjälpande hand.

Efter en misslyckad mailkorrespondens mellan mig och Sincerely Yours trodde jag att en intervju var utesluten. Detta tills att jag på minglet inför P3 Guld-galan sprang på pojken och flickan, Joakim Benon och Elin Kastlander, kreatörerna i den framtidshungriga gruppen JJ.

På julafton släppte JJ den episka danspop-låten Vi. När jag menar att låten har potential att bli deras första skapelse att leta sig ut på dansgolven, lyser det av entusiasm i Joakims ögon.

– Tror du verkligen det?
– Ja, det är som upplagt för det, svarar jag så självsäkert jag bara kan.
– Men då tror jag det också! Om du känner det på dig, så känner jag också på mig det!
– Då måste det ju vara sant! instämmer Elin med ett brett leende.
– Vi borde lägga upp den på bloggen så att vem som helst kan remixa den. Dansgolvet kallar den till sig! säger Joakim och sträcker upp en näve i luften.

Somliga inspireras av starka individer, andra samlar kraft från musiken. Enligt Joakim är källan svårdefinierad och ursprunget inte alltid självklart.

Annons

– Var finner man inte inspiration och vad är egentligen inspiration? Inspiration kan beskrivas som att man tar in livet och ger ifrån sig det igen.
– Till och med apati är inspiration. Det går inte att begränsa sig. Det är som om jag skulle säga att det bara är hästar som kan inspirera mig, säger Elin ironiskt. Jag skulle aldrig begränsa mig så.

JJ blev 2010 signade av internationellt uppmärksammande Sincerely Yours, ett svenskt produktionsbolag med eget uttryck och stil. Enligt Joakim och Elin är det större än så.

– Det är ett helt nytt sätt att leva! Vi skapar en helt egen värld som vi delar med de andra!
– Den är absolut inte uttänkt, inflikar Elin bestämt.
– Absolut inte. Den bygger på en känsla och i den finner vi någonting större än det här livet. Vår källa och vår ursprungskraft som vi delar med vårt team är från jävligt djupa grunder.
– Men vi är alla olika delar på samma gång, bryter Elin in och vänder blicken mot Joakim.
– Ja precis, vi består alla av olika delar som vi utvecklar tillsammans. Vi är helt enkelt grymma på att göra grymma saker. Om man träffar grymma människor och får göra grymma saker tillsammans, blir det bara ännu grymmare!

Det är inte det enklaste att bedriva ett kollektiv när hyresgästerna är utspridda från västkust till norrort. Men när de samlas under samma tak löser det sig berättar Elin.

– När vi väl ses så går det så otroligt fort. Men som det är nu så kommunicerar vi mycket via telefon och datorer, vilket gör saker mindre självklara. Det skapas ett stort rum för missförstånd. Just därför kan det sega ner ett…
– Flow!
– Så när vi väl träffas…
– Så bara händer det! Det är bara boom, in i varandras verklighet! Det är som att vi alla är ute på våra individuella uppdrag samtidigt som vi fungerar som en gemensam kraft när vi är ute och turnerar. Alla är vi extremister åt olika håll, och vi fortsätter också att maxa åt varsitt håll. När vi väl samlas blir vi som en enad kraft. Vi snackar Wu-Tang-style! befäster Joakim likt ett slagrop.

Det är tydligt att gemenskap är viktigt, för det är svårt att komma in på någonting annat. Istället leder de diskussionen vidare till en större och mer filosofisk bild över relationen till våra medmänniskor.

– Vi delar ett gemensamt medvetande. På samma sätt som jag inte vet vem du är, kan jag ändå känna dig. Vi känner hur världen utvecklas och genom det kan vi även förstå vad andra människor känner, förklarar Joakim sansat i intervjuns lugnaste stund.
– Om man vågar. Det kan vara rätt jobbigt, för man blir sårbar, säger Elin med ett vemodigt darr på rösten.
– Oerhört sårbar och oerhört känslig. Det var samma sak som när du skickade ditt mail om att du ville träffa oss. Jag kände direkt på mig att det var någonting äkta, någonting real! Du fick aldrig mailen som jag skickade till dig, utan istället sprang du bara på oss. Det är de här grejerna vi snackar om! Det kommer från någon helt annanstans, säger Joakim och lägger handen på min axel.

Intervjun har nått sitt slut och det börjar bli dags att röra sig mot galan. Senare under kvällen träffar jag återigen Joakim och Elin, båda med någonting euforiskt i blicken.

– Det var så himla bra, jag har gråtit flera gånger, berättar Joakim.
– Varför? frågar jag.
– Det var så himla vackert! Att se alla fantastiska människor, ta emot priser de verkligen förtjänar.

Det är nog inte alla som förstår Joakim och Elins drömmar, eller känner igen sig i deras världsbild för den delen. Däremot bjuds vi alla in i den via musiken – en plats vackrare än många andra.

Detta har hänt:

2009 blir JJ signade av hemlighetsfulla produktionsbolaget Sincerely Yours, där bland annat AIR France, Jonas Game, CEO och Nordpolen huserar.

JJ släpper debutsingeln jj n° 1 med låtarna my life, my swag och my swag, my life, och senare samma år debutalbumet jj n° 2. Både debutsingeln och debutalbumet erhåller titeln Best New Music av Pitchfork Media.

Gruppen släpper jj n° 3 i mars 210 och åker samma år på USA-turné tillsammans med brittiska The XX.

JJ kan omöjligen ligga på latsidan utan bjuder på mixtapen Kills på självaste julafton. Världens bästa hiphop-pop-album?

I april 2011 spelas låten My Life i bakgrunden till en Battlefield 3-trailer som i dagsläget har över 4 miljoner visningar på youtube.

JJ blir nominerade till årets pop på P3 Guld 2012. Vann tyvärr inte men var lyckliga ändå.

Detta kommer hända:

Spelning på Knarrholmen som pågår mellan 25-26 och förhoppningsvis ett nytt album inom kort.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Drömmer över gränserna - JJ Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17