Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Har hittat hem

James Morrison

Albumaktuella James Morrison sitter i ett dunkelt rum någonstans i Stockholm. I famnen har han en akustisk gitarr och framför sig har han en laptop. James gör sitt bästa för att se snygg ut och svara engagerat på frågorna han bombarderas med. Och ibland bryter han för att spela en låt.

När videochatten är slut runt klockan tio på kvällen stoppar han i sig lite mat och sedan väntar hotellsängen. James har varit på PR-turné i tre månader, och det tär på krafterna.

Men det är lugnt. Har man varit i Japan och gjort PR klarar man av allting, suckar han när jag träffar honom nästa dag.

Vad är så speciellt med Japan?
– They just work you like a motherfucker… Man får slita som en hund när man är där.

Jag såg din videochatt igår. Är det någonting du brukar göra?
– Jag gör det var tredje eller var fjärde vecka. För mina fans är det ett tillfälle att få se vem jag är och det är kul när jag får bra frågor. Igår fick jag frågor som ”gillar du Coca Cola eller Pepsi?” och då är det svårt att ge intressanta svar.

Annons

På bordet framför oss ligger James tredje skiva The Awakening, en skiva som visar upp en souligare sida av britten. Jag frågar vad det är för uppvaknande titeln syftar på.

– Jag tror det handlar om att jag har mognat och fått större förståelse för vad jag vill göra. När jag skulle spela in mitt andra album var jag inte riktigt beredd eftersom allting hade gått så fort. Jag kände att jag var tvungen att skriva musik för att det var mitt jobb.

En stor del av skivans sound tillskrivs den gamla Suede-gitarristen Bernard Butler som på senare tid gjort sig känd som producenten bakom Duffy.

– Jag var lite nervös när jag träffade honom eftersom han är en indiekille. Jag var osäker på om han skulle gilla mina låtar men det gick jättebra. Vi stängde in oss i en nergången studio fokuserade på musiken. Bernard spelade fantastisk gitarr och lät varje låt ha och sin egen karaktär.

Och nu väntar turnélivet?
– Ja, nu drar det igång. Jag älskar verkligen att turnera. Att gå upp på scen och sjunga låtarna man gjort i studion är som att släppa ut sin bäbis i världen. Det är där magin sker. Jag hoppas att jag får tillfälle att komma till Sverige och spela den här gången. Jag tror inte att ni kommer att bli besvikna.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Har hittat hem - James Morrison Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17