Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Intervju: Tussilago

Drömmen är aldrig långt bort

Precis som känslan av deras musik drömmer medlemmarna i hypade Tussilago stort. När jag mötte upp Samuel, Zacharias och Rickard reste vi från Stockholmsveckan i Båstad till Los Angeles på en Soundcloud-våg och möttes av Power Rangers när vi kom upp till ytan. Vi glömde inte heller att prata om debutalbumet Holy Train som släpps den 29 april eller deras förhoppningar om vad året har att erbjuda.

Var drömmer ni om att ni befinner er när ni lyssnar på er egen musik?
Samuel: Det är svårt att distansera sig från sin egen musik på sättet att man drömmer sig bort. Flera av låtarna har man säkert hört ett 500-tal gånger, vilket gör att man hela tiden befinner sig i den processen, eller i ett specifikt instrument till och med. Om jag till exempel sätter på en The Doors-låt så får jag helt andra associationer.

Zacharias: Oavsett vilken musik jag lyssnar på så får jag alltid en film spelad framför mig. Om man går på gatan och lyssnar på en viss form av musik så får man också en specifik form av attityd som man tror att de man möter också känner.

Rickard: Att skejta eller att åka tåg är grymma platser för att drömma sig bort i sin musik. Fast i bilen är nog den bästa platsen för att lyssna på musik. När jag lyssnar på låten My Own Dear från nya skivan brukar jag se låten framför mig och hur den rör sig framåt på en Soundcloud-våg.

Om ni fick välja en plats att framföra er musik på, var skulle det vara i så fall?
Rickard: Nu får vi inte dra till med att vi skulle vilja spela på en bergstopp eller liknande.

Annons

Samuel: Nej, ingen jävla bergstopp. En grym plats vore till exempel Dalhalla.

Rickard: Grönland vore fett. Över huvud taget vore det coolt att spela på ett enormt öppet landskap.

Zackarias: Jag hade lätt velat spela på beachen!

Rickard: Stockholmsveckan i Båstad!

Samuel: Kan vi komma överens om att vårt svar är Medeltidsveckan i Visby?

Rickard: Så kan vi plocka med oss en cover på Rod Stewarts intro till Maggie May och spela i brynja med ett svärd till hands!

Vad betyder det för er musik att vara en del av artistkollektivet INGRID?
Rickard: Frihet. Det är som en enda stor familj där allt handlar om skapandet. Råden man får är hela tiden menade från hjärtat istället för ur ett kommersiellt perspektiv. Det gör att man hela tiden känner sig trygg i vad man får för rådgivning.

Zacharias: Det är inte heller så många som väljer att arrangera konserter med skivbolagets samtliga artister, som till exempel på Way Out West förra året när INGRID-kollektivet intog Trädgården.*

*INGRID gjorde en bejublad konsert på Way Out West 2014 där medlemmar från Peter, Bjorn And John och Miike Snow tillsammans med Lykke Li och José Gonzales ställde sig på scen inför ett fullsmockat Trädgården. Tussilago agerade förband.

Var arbetet och släppet av ert kommande album en behagligare process än förra gången?
Samuel: Det har tagit väldigt lång tid denna gång också, men nu har det mer handlat om att allt vi vill göra och måste göra kostar pengar. Det handlar också om att göra var sak vid rätt tillfälle.

Zacharias: Med den här skivan vill vi även se till att hamna i Los Angeles. På nya skivan har vi till och med plockat in en poplåt som låter kommersiell för att vara oss.

Vad är det som lockar med Los Angeles?
Rickard: Det är så sjukt mycket kreativa människor som bor där. Det känns som att alla som har varit där under en längre tid är övertygade om att vi bara måste åka dit för att skriva vårt nästa album.

Samuel: Vi känner att vi måste bort från Stockholm för att skriva vår nästa skiva, att ta oss till ett nytt klimat. Det är även viktigt att vi kommer bort från vårt liv här så att vi helt och hållet kan koncentrera oss på vår musik.

Rickard: Man kan dessutom surfa, uppleva grym natur och njuta av sommar året runt.

Vad ser ni mest fram emot under det kommande året?
Samuel: Att äntligen få släppa skivan!

Zacharias: Att få börja spela live på riktigt. Vi har faktiskt inte hunnit göra det så mycket som vi velat.

Rickard: Jag gillar även känslan av ovisshet som kommer med att man släpper en ny skiva. Det jag ser mest fram emot är att allt kommer att komma som en överraskning. Oavsett om det blir en turné i USA eller om man åker på turné med ett annat band så känns det sjukt spännande.

Vad inspirerades ni av i arbetet med albumet?
Zacharias: Bara att vi samlas i en och samma replokal och får skriva musik tillsammans.

Rickard: Något som jag tyckte var coolt var att vi redan hade ett gäng spår klara när vi gick in i studion, men att flera av låtarna som är med på nya skivan tillkom under inspelningen.

Samuel: Jag tror vi hade sex låtar när vi gick in i studion men kom ut med 16 grymma spår. Så allt skedde egentligen väldigt spontant vilket gör albumet väldigt levande. Vi får sjukt mycket energi från varandra.

Rickard: Jag tänker på Power Rangers, som tillsammans bildar en stor gubbe när de behöver bli starkare. Det är så vår musik kommer till!

Tussilago består av vännerna Pierre Riddez, Rickard Renström, Samuel Lundin och Zacharias Zachrisson. Den 29 april släpps debutalbumet Holy Train. Läs mer om Tussilago och följ deras framfart på Facebook och Spotify.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Intervju: Tussilago - Drömmen är aldrig långt bort Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17