Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Intervju: Amason

En samskapande supergrupp

Supergruppen Amason spelar smal musik för en bred massa, sporras av hybris, uppskattar ansvarsfrihet och njuter av en prestigelös skapandeprocess. I höst är det flitigt turnerande som gäller med kritikerhyllade Sky City. Digital Life träffade Gustav Estjes och Petter Winnberg inför deras spelning på Way Out West.

Hur lyckades fem så pass olika viljor, med bakgrund i så pass olika musikaliska uttryck, enas och skapa ett album så hyllat som Sky City?

Petter: En tillåtande stämning tror jag var en av grundförutsättningarna.
Gustav: Framförallt för att alla medlemmar gick in i det här projektet med högt i tak.
Petter: Även att det inte var någons absoluta ansvar, som det kanske varit i tidigare projekt som vi varit involverade i. Vi såg även till att alltid stödja varandras idéer till 100 procent.

För två år sedan var ni en purfärsk konstellation som spelade på Way Out West inför en nyfiken publik. Vad har hänt med er liveshow och ert musikskapande sedan dess?

Gustav: Rent hantverksmässigt har det ju raffinerats i och med att vi spelat mycket mer.
Petter: Under den tiden hade vi i princip låtar som enbart skrevs ihop för liveshowerna. Nu har vi en EP och ett album, och ju större låtkatalog vi har desto roligare blir det att spela.

Annons
amason

Ni har ju alla era egna storslagna projekt vid sidan om Amason. Är det mer avslappnat att gå samman med andra och skapa musik än att själva stå som frontfigurer på scen?

Gustav: Som frontfigur i Dungen tycker jag att Amason är en oerhört befriande verksamhet. Att få vara en del av något mer samskapande, både när det kommer till låtskrivande och jobbet inför livespelningarna.
Petter: När man jobbar med specifika ansvar så är jag osäker på om det är så musik ska skapas eller gör sig bäst. Det är mötet med andra människor som är det viktigaste, och det blir lätt navelskåderi när man är för låst med sitt eget.
Gustav: Det blir egobefriat och prestigelöst.

Jan Gradvall tycker att ni har gjort årets hittills näst bästa album och den internationella musikpressen skickar ut hyllningar till höger och vänster. Kan det uppstå någon hybris i Amason eller är ni 100 procent ödmjuka?

Petter: Konstant hybris är det som gäller. Nej, men det är klart man blir peppad och påverkad om man får höra att något man själv skapat är bra.
Gustav: Eftersom man själv också är en konsument av musiken och kulturen, så vet man att det enbart handlar om efterfrågan. Vi fyller förmodligen ett tomrum hos både musikskribenter och musikkonsumenter just nu.
Petter: Det är så mycket slump. Man blir förstås glad av alla fina ord, men man vet att det lika gärna kunnat vara någon annan som fick dem. Det som man kanske blir extra glad av att se när man spelar med Amason är bredden i publiken. Tidigare har det var en mer nischad, smalare publik och man har kunnat räkna ut vilka typer av människor som kommer att tycka om musiken. Bortanför alla recensioner och hyllningar, så är det den synen som verkligen kan skapa hybris.

Amason består av Gustav Ejstes (Dungen), Amanda Bergman (Idiot Wind), Nils Törnqvist (Little Majorette), Petter Winnberg (Little Majorette) and Pontus Winnberg (Miike Snow). I höst åker de på USA-turné med Of Monsters and Men och en Sverige-turné med bland annat tre datum på Södra Teatern i Stockholm (15-18/12).

Visa kommentarer / Kommentera nu
Intervju: Amason - En samskapande supergrupp Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17