Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Inför P3 Guld 2012 – Musik- och evenemangsansvarig, Pia Kalischer

På lördag intar musikfesten återigen Göteborg. Pia Kalischer är musik- och evenemangsansvarig på P3, eldsjälen och skaparen av P3 Guld.

För 10 år sedan formades ett nytt musikpris i Sverige. En stor fest för branschfolk, artister och kanske framför allt livepubliken. Vi bestämde oss för att mail-förhöra Pia inför lördagens sammandrabbning.

Hur såg tankarna ut för 9 år sedan när grammisgalan dominerade och vad fick dig att starta detta musikpris?
Jag hade haft tid att fundera, under en mammaledighet, över ett nytt sätt att visa hur P3 fokuserar på svensk musik. Vi hade vid den här tiden gjort Popstad i många år och sökte en fortsättning. Det första året var också P3 Guld en del av Popstad.

Det jag tyckte saknades var ett musikpris som dels var mer avgränsat än Grammis i genrer – ett rent poppris – men som samtidigt fortfarande lyfte fram enbart svensk musik, till skillnad från t.ex. Rockbjörnen. Där ville jag kila in P3 Guld. Sen ville jag också att P3 Guld skulle gestalta kärnan i public service, att det så kallat ”smala” och ”breda” är varandras förutsättning. Att det skulle gå att på samma villkor hylla både och. Sist men inte minst ville vi ställa en massa bra musik på scenen i föreställningen, det är en del av ”fortsättningstanken” från Popstad som fokuserade väldigt mycket på livemusik. Det är därför musikpriset Guldmicken finns med i P3 Guld.

Kort sagt, jag ville göra Sveriges bästa musikgala och det tycker jag att vi har lyckats med.

Är galans utformning idag vad du siktade på att den skulle vara från början, eller har den formats till något som inte ens du hade förväntat dig?
Att galans utformning är så lyckad beror framförallt på alla de begåvade människor som jobbar bakom, som är verkligt kreativa och proffsiga, och som jobbar stenhårt för att förverkliga visionen om P3 Guld. Klart att P3 Guld, tack vare dem, är bättre än jag kunnat drömma om.

Annons

Jag är otroligt lycklig över att det har blivit ett ännu mer publikt evenemang. Till en början jobbade vi i väldigt intima lokaler som Storan, Rondo och Lorensbergsteatern. Det var underbart men det blev ett lyft att kunna öka publikens storlek på plats. Jag är glad att vi hela tiden utgått från att P3 Guld är en föreställning, att vi tänkt dramaturgi i utformningen och att vi inte delar ut för många priser! Det jag kanske inte kunde förutse var att radioprogrammet P3 Guld skulle bli en av Sveriges modigaste och snyggaste TV-produktioner.

Hyllade First Aid Kit spelar live på P3 Guld

Vilken är den största skillnaden mellan P3 Guld och andra svenska galor/prisutdelningar?
Vad gäller själva priset är det kul att även lyfta fram inte fullt så väletablerade artister och band, att blanda vilt i genrekategorierna, att förhålla sig passionerat till ny, ung, svensk musik. Vi tar musiken på stort allvar, men det finns också en lekfullhet i P3 Guld som jag hoppas vi alltid behåller. Sen tycker jag även att en märkbar skillnad är att det i nomineringsjuryn inte finns någon med egna intressen i själva musikbranschen.

En annan skillnad är kanske att utgångspunkten för P3 Guld mer liknar en föreställning. Att försöka hitta balansen mellan priserna och musiken, att det ska vara spännande visuellt och låta riktigt, riktigt bra i radio och samtidigt vara en upplevelse för de som är på plats.

Vad är viktigast, festen eller prisutdelningen?
Hahaha, förut var det klänningen för min del! Skämt åsido, det viktigaste är att det blir en bra kväll med själva galan först och främst och festen som en härlig bonus. 

Var är P3 Guld om 10 år?
Fortfarande i framkant.

P3 Guld sänds live i P3 från 20:03 och i SVT1 från 21:00

Visa kommentarer / Kommentera nu
Inför P3 Guld 2012 – Musik- och evenemangsansvarig, Pia Kalischer - Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17