Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Guitar Heron med top hat

Slash

Ozzy Osbourne, Fergie, Iggy Pop, Chris Cornell … Gitarrguden Slash har många kompisar och de mest musikaliska i skaran har fått äran att medverka på hans nya mästerverk. Vi har gått igenom plattan grundligt, låt för låt.

1 Ghost feat. Ian Astbury
Ribban sätts högt redan i första låten. Introriffet, som även återkommer i refrängen, blöder av Slash-feeling och The Cult-sångarens något svaga melodi tar alldeles lagom mycket plats. Öronen fokuseras helt på gitarrslingorna, och det måste väl ändå vara ett gott betyg med tanke på vem plattan tillhör.
2 Crucify The Dead feat. Ozzy Osbourne
En blandning av hoppfullt, tungt och kämpigt ihop med Ozzys unika stämma för oss tillbaka till Osbournes 80-tal. Slash måste helt klart ha haft Black Sabbath-sångaren i tankarna under låtskrivandet.

3 Beautiful Dangerous feat. Fergie
Black Eyed Peas-sångerskan Fergie överraskar med att visa ett helt nytt register. Helt plötsligt låter den snärtiga dancepoparen som en Courtney Love-liknande whiskeybrud, vilket passar grymt bra ihop med Slash smutsiga gitarrspel.

4 Back from Cali feat. Myles Kennedy
Amerikanskt och gnälligt. Riffen känns ganska trista och refrängen har vi hört förr någonstans i Södern under 80-talet.

Annons

5 Promise feat. Chris Cornell
Soundgarden-tiden känns långt borta. Här är det snarare Chris Cornell som soloartist som sagt sitt. Plockgitarrerna i bridgen till refrängen är oemotståndligt enkla och passande.

6 By The Sword feat. Andrew Stockdale
Det här hade lika gärna kunnat vara en Wolfmother-låt. Eller så är det så att alla Wolfmothers låtar lika gärna hade kunnat vara Slash-låtar. Oavsett vilket är det här riktigt bra. Stockdales grymma, ljusa sångröst gör precis vad den ska.

7 Gotten feat. Adam Levine
Maroon 5-sångaren har inte kompromissat med sin väna, vackra sångröst trots att han jobbar med en hårdrockare. Bra gjort, för resultatet blev riktigt bra. Och det grymma gitarrsolot mot slutet av låten lyfter det hela till en helt ny nivå.

8 Doctor Alibi feat. Lemmy Kilmeister
Vad kan bli mer genuint rock ’n’ roll än ett möte mellan Motörhead och Slash? Den som vet får gärna upplysa oss. Lemmy och Slash känns klart som korvspad. Det enda minuset med låten är ”Doctor doctor”-textraden i refrängen som för tankarna till Elin Lanto i melodifestivalen. Inte så rock n’ roll.

9 Watch This feat. Dave Grohl & Duff McKagan
Ok. Här kommer första riktiga sågningen. Varför slänga in en instrumental låt på en i övrigt så spännande skiva? Finns det något tråkigare än hårdrockslåtar utan ett enda vrål? Nej.

10 I Hold On feat. Kid Rock
Det är svårt att tycka att Kid Rock är tillräckligt häftig för att jobba med en kille som Slash efter hans megatöntiga fuskcover på Sweet Home Alabama som nötte radiokanalerna i somras. Men liksom Slash får vi se genom fingrarna på det. Ingen annan hade kunnat sjunga textraden ”I hold on because I won’t let go” lika övertygande.

11 Nothing To Say feat. M Shadows
Tredje spåret på skivan är mer metalinriktat. Slash blandat med Avenged Sevenfold blir helt otippat lika med Metallica. Det enda som saknas är vrålet i slutet av varje mening.

12 Starlight feat. Myles Kennedy
Skönaste refrängen på hela skivan står Myles Kennedy från The Mayfield Four för. Falsetten och stämmorna fungerar fantastiskt bra tillsammans med det tunga, men samtidigt upplyftande, gitarrkompet.

13 Saint Is A Sinner Too feat. Rocco De Luca
Den enda akustiska låten på skivan känns allt annat än Slash, men fungerar förvånansvärt bra en mörk vårregnsdag. Riktigt fint.

14 We’re All Gonna Die feat. Iggy Pop
Lite pinsam text för en 70-åring, kan tyckas. Men det är ju ändå Iggy Pop och när han sjunger ikapp med gitarrens melodi är gåshuden inte långt borta.

Det är ingen slump att Slash fick en stor roll i Guitar Hero 3. Nittio procent av låtarna på “Slash” platsar i spelet och skivan dryper av rock ’n’ roll. Det mest imponerande är att han lyckats göra låtar som varken kompromissar med hans eget eller artisternas uttryck . Slash lämnar i och med albumet rollen som rockikon utan mål, och visar istället prov på en otrolig känsla för att skapa musik som passar alla.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Guitar Heron med top hat - Slash Musik, Feature, Recensioner
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17