Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Fred och kärlek!

FePeace and Love-festivalen i Borlänge slog besöksrekord i år igen med imponerande 42 000 besökare. Digital Lifes Josephine och Andreas levde festivallivet fullt ut och dokumenterade alla smaskiga händelser, från kaosartat världsrekord i Yoga till galen spelning med stjärnrapparen Jay Z.

Onsdag – mjukstarten
Julian Casablancas, The Strokes sångare som släppte soloprojektet Phrazes for the Young i slutet av förra året, fick inleda festivalen för vår del. Regnet öste ner, men det var ändå en ganska rejäl skara som samlats framför festivalens näst största scen. Iklädd röd åttiotalsjacka, klassiska Levi’s och ett gäng psykedeliska armband lyckades Casablancas charma publiken med djupa kärleksförklaringar, det bästa från soloplattan och några väntade Strokes-klassiker.

Dagens familjefest fick den färgsprakande, falsettsjungande Mika stå för. Åldern i publikhavet varierade kraftigt och vi noterade både nollåringar och 95-åringar som verkade uppskatta konserten lika mycket som vi i 20-årsåldern. Efter We Are Golden-dans och lite klassisk, amerikansk punk från Jello Biafra avrundades kvällen med Peace and Love-veteranen Thomas Di Leva som (i vanlig ordning) bjöd på allt från vattenkannor till kosmiska välsignelser.

Dagens veteran: Thomas Di Leva
Dagens familjefest: Mika
Dagens punk: Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine
Dagens outfit: Julian Casablancas. Rock n’ roll.
Dagens allsång: Vem ska jag tro på? – Di Leva.

Annons

Torsdag – festen har börjat
Den andra dagen under vår vistelse var mer händelserik. Att bo på tältcamping tillsammans med såväl småbarnsfamiljer som partydebuterande femtonåringar kändes fortfarande gemytligt och dagens spelschema var lockande.

De planerade höjdpunkterna för dagen var Robyn, Alice in Chains, Vampire Weekend och Them Crooked Vultures. Vampire Weekend gjorde vad som förväntades av dem, men tyvärr bjöd supergruppen Them Crooked Vultures på vad som kändes som den längsta halvtimmen i våra liv. I halvtid satsade vi istället våra kort på Thorsten Flinck och hans revolutionsorkester – något som visade sig var ett smart drag. Det enormt framgångsrika rockbandet Alice in Chains fick också ryka från planen till förmån för The Kooks, vilket visade sig vara dagens sämsta beslut. The Kooks gör sig bäst på skiva. Som tur var gjorde vår egna Lilla Sportspegeln-stjärna Robyn en strålande insats och satte en glimmande guldkant på dagen.

Dagens veteran: Alice in Chains
Dagens familjefest: Kent
Dagens punk: NOFX
Dagens outfit: Ezra Koenig i Vampire Weekend. Läcker i skjorta och propra brallor.
Dagens allsång: Show Me Love – Robyn
Dagens event: P3 Sommarsession med Petter.

Fredag – tröttheten slog till backstage
Temperaturen som låg kring 25 grader började kännas lite väl tilltagen i samband med bristen på dusch efter två dagar på festivalområdet, men den långa raden av intressanta spelningar som väntade gjorde att vi lämnade campingen med humöret på topp.

När du går på festival får du möjligheten att samla på dig ny, spännande musik serverad på silverfat. Att bara hänga vid de självklara akterna som stoltserar högst upp på festivalens reklamplanscher är rentav dumt när det finns så mycket mer att välja på. Utöver en trött Lily Allen, ett trött The Ark, ett alltid lika bra The Hives och ett gammalt avdankat Europe hittade vi många nya, lovande band på festivalen. Ett av dem var London-bandet Gallows, som spelade på sämsta möjliga tid under fredagen. För dig som gillar riktig punk, och inte nöjer dig med radiokanalernas överproducerade snällpunk är det här ett riktigt bra alternativ. Gallows är den typen av punkband som hela tiden drygar sig med uttalanden som ”Fuck production!” (väldigt 70-tal) samtidigt som de bjuder in till spottfest och aldrig står stilla på scen. Vi gillart’.

Dagens veteran: Patti Smith
Dagens familjefest: The Ark
Dagens punk: Gallows
Dagens outfit: The Hives. Alltid lika stiliga.
Dagens allsång: Final Countdown – Europe
Dagens event: Världsrekordförsök i antal personer som utför yoga på samma plats.

Lördag – Jay Z’s in town
Så var den sista dagen på festivalen här och förväntningarna på hela jippots höjdpunkt darrade i den trettiogradiga värmen. Men innan Beyoncés make tillika USA:s snällaste rappare Jay Z äntrade scenen som sista och största akt fanns det mycket kvar att se.

Pernilla Andersson känner de flesta igen när de hör hennes Johnny Cash och Nina P och hon gjorde en fantastisk liten spelning där även hennes man Dregen (gitarrist i Backyard Babies) gästade för en duett. Ett annat band som gjorde en grym spelning var Hästpojken, som med framgångsrika skivor och turnéer gjort sig en välförtjänt plats i Sveriges indievärld. De lyckades med bedriften att få en spelning på en av festivalens större scener att kännas som en intim hemmaspelning – något som det klassiska punkbandet De Lyckliga Kompisarna (Ho-ho-ho-hockeyfrilla) inte gjorde lika bra. De hade överraskat oss redan innan festivalens start med att bli bokade till den största scenen. Ett fatalt misstag. Max en tjugoåttondel av ytan var fylld av publik.

Mando Diao, Attentat och John Fogerty fick slåss om titeln ”Dagens allsång”. John Fogertys Proud Mary ekade ända bort till öltälten och Göteborgspunkbandet Attentats Ge Fan I Mig kändes rejält i öronen. Mando Diao lyckades ändå vinna med hästlängder när refrängen till Dance With Somebody satte igång. Bandet överröstades nästan totalt av publikens skönsång.

Vi hade ställt oss frågande till huruvida en stor hiphopartist som Jay Z skulle gå hem på en svensk familjefestival eller inte, men klockan 00.30 blåstes vi av stolen när han med dunder och brak äntrade scenen. Artistbokarna vet tydligen vad de sysslar med, för ett större publikhav har vi svårt att minnas från någon tidigare festival. Superstjärnan bjöd på såväl gamla, självklara pärlor som 99 problems som vinterns kanske största radiohit. När det kollektiva glädjevrålet satte igång under Empire State of Mind såg till och med Jay Z själv överraskad ut. Överraskande eller inte – Jay Z var bäst på hela festivalen. Och vi har i vanliga fall inte särskilt mycket till övers för hiphop. Kudos!

Dagens veteran: John Fogerty
Dagens familjefest: De Lyckliga Kompisarna
Dagens punk: Attentat
Dagens outfit: Pernilla Andersson. Fin i sommarklänning.
Dagens allsång: Dance with somebody – Mando Diao
Dagens event: Redaktionsfavoriten Kodjo från Morgonpasset i P3 körde stand-up.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Fred och kärlek! - Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17