Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Redo att erövra världen

Example

2011 var ett bra år för den brittiska rapparen Elliot John Gleave, mer känd som Example. Singeln Changed the Way You Kiss Me gick rakt upp på den brittiska singellistans förstaplats och med albumet Playing in the Shadows befäste hans sin position som ett av de tyngsta namnen på den europeiska dansscenen.

Det senare kan han själv intyga:

– Hemma i London blir jag stoppad av fans trettio gånger om dagen. Det är typ jag, Dizzie Rascal och Tinie Tempah som är de stora namnen inom genren, säger en tillsynes nyvaken Example på bred cockneydialekt när jag träffar honom längst bak i den parkerade turnébussen. Utanför på kajen står en ensam autografjägare och kastar lystna blickar mot de tonade rutorna, men i övrigt är uppståndelsen minimal.

Hemma i England spelar du för 15 000 galna fans varje kväll. Hur är det att spela på små ställen igen?

– Alltså, det påminner mig om att jag fortfarande måste anstränga mig och jobba för min framgång. När jag är hemma i Storbritannien är det lätt att jag blir för bekväm. Det här är min första Europaturné och man måste börja någonstans.

Annons

Att det har gått trögt i Skandinavien förklarar han med att vi redan har så bra artister här och att vi helt enkelt inte behöver honom. Med en lätt suck berättar han att de bara har sålt 150 biljetter inför kvällens spelning. Det är sämre än både Köpenhamn och Oslo.

– Men jag tycker att det är fantastiskt vackert här, säger han och tittar ut över Riddarfjärden.

Låten You Can’t Rap på din första skiva handlar om hur du fick kämpa för att få ett erkännande som rappare. Hur reagerade dina fans när du plötsligt började göra dansmusik?

– Alltså, det albumet kom ut för mer än fem år sedan… Visst var det en hiphop-skiva men jag tror aldrig att jag hade några riktiga hiphop-fans. Det var mer tonåriga killar som kände att de kunde relatera till mina texter eftersom jag var en outsider.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Redo att erövra världen - Example Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17