Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Det kommer aldrig va över för mig

Håkan Hellström

En albumtitel har sällan varit så talande. För Håkan Hellström har rätt, det kommer nog aldrig vara över. Det har han ett ensamt skärgårdsgeni att tacka för.

Ni vet hur det går till. Det tystlåtna och svårförstådda geniet möter sin motpol, den okonstlade och extroverte romantikern. Magi uppstår och historia formas. Richards möter Jagger, Page möter Plant och Olsson möter Hellström. Enklare än så är det inte. Samarbetet mellan Björn Olsson och Håkan Hellström är i svenska mått mätt såväl unikt som framgångsrikt. Tillsammans har de producerat fem av det svenska 2000-talets mest framstående populärmusikaliska alster. Det senaste i ordningen, Det kommer aldrig va över för mig, är inget undantag. Snarare så fastslår albumet (och titeln i sig) att det inte på långa vägar är slutkollaborerat mellan göteborgarna.

hakan

Här trängs precis allt man som Håkan Hellström-fantast kan önska sig. Från de blivande festivalklassikerna i form av Fri till slut och Det kommer aldrig va över för mig, till de för Björn Olsson så karakteristiska skärgårdsballaderna Valborg och Det tog så lång tid att bli ung. Allt fint ackompanjerat av det varma, välproducerade och något 80-talsbesläktade (tänk U2 kring 1983) ljudlandskapet. Här ryms även ett av Håkans absolut vassaste alster, Du kan gå din egen väg, där mannen som en gång bad om arsenik stammar fram ord om utanförskap likt en ung Roger Daltrey.

Ja, och så var det det här med referenser. Som så många gånger förr lånas det hej vilt från den angloamerikanska musikhistorien. Förutom det vanliga gänget, med Dylan, Morrissey och Robert Smith i spetsen, återfinns här ganska tydliga spår av The Killers, Bryan Adams och Belinda Carlisle. Och så Lou Reed förstås, men jag antar att låten Street Hustle bör tolkas som en direkt cover av Reeds Street Hassle från 1978. Att låta sig influeras av andra artister är knappast något negativt, och Håkan Hellström är inte heller ensam om att göra det. Men med tanke på hur skicklig Håkan Hellström faktiskt är, och hur bra hans sjunde album låter, så kan man tycka att han inte heller behöver göra det. Hans egna material håller gott och väl.

Annons

Bästa låt: Du kan gå din egen väg

Visa kommentarer / Kommentera nu
Det kommer aldrig va över för mig - Håkan Hellström
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17