Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Den Svenska Björnstammen

Ett fel närmare rätt

Precis som en svalkande vind värmde Den svenska björnstammen tillvaron med sitt intåg på den svenska musikscenen 2009. Från festivalspex till etablerat popband blev Vart jag mig i världen vänder det stora genombrottet för det smärtande kollektivet med de galna drömmarna.

Det blev snart tydligt att styrkan i deras uttryck låg i deras hoppfulla texter och barnsliga melodier, uppblandat med flamenco, samba och elektroniska rytmer. Den svenska björnstammen är ett hopkok av lyckopiller gröpta ur misär och elände.

Kollektivet med rötterna i Norrköpings konsthall var tidigt progressiva med sin musik. Med en strid ström av nya låtar och en utforskande experimentlusta har Den svenska björnstammens sound förändrats som ett konstprojekt i ständig rörelse. Från höga elektroniska basar till stämsång, flöjt och långsammare takter levererar de på debutalbumet Ett fel närmare rätt en välbalanserad ljudbild som för den delen inte låter överproducerad. Med tanke på deras ständiga nyskapande är det dock lite av en besvikelse att två av de tolv spåren inte är nya. Även om det inte är praxis så hade Svalkar vinden och Vart jag mig i världen vänder passat bättre som språngbräda in i det nya projektet än som albumets stöttepelare.

Istället är det de två engelspråkiga låtarna som står för skivans överraskningsmoment. Indie Train är en fin liten indiepoppärla medan Who is that Girl med sin engelska refräng känns som raka motsatsen – kommersiell pop som lyser svagare än de andra spåren.

Låtarna Ett fel närmare rätt, Ledig och Mörkt kallt ljust är ypperliga exempel på superbt låtskriveri och Flyga låter som en galen cirkuskavalkad på en klargrön sommaräng. Iris är med sitt lätta Håkan Hellström-eko ett perfekt avslut medan Trumma trumma är en tramsigt skön låt om en dum trumma och tillit.

Annons

Ett fel närmare rätt är just ett fel närmare rätt. Den svenska björnstammen lyckas inte leva upp till de höga förväntningarna. Det hindrar mig dock inte från att tro på att detta gäng galna poeter har större drömmar att erövra.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Den Svenska Björnstammen - Ett fel närmare rätt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17