Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Den psykedeliska rockens definitiva återkomst

Tame Impala - Lonerism

Omkring var tionde år dyker det upp ett ensamt geni som både återdefinierar rocken och för den framåt. Senast i raden är Kevin Parker, sångare och allt-i-allo i Tame Impala som med sitt andra album, Lonerism, höjer den psykedeliska rockribban avsevärt.

I ett musikklimat fullt av före detta Idolvinnare och Sean Banan-personligheter, erbjuder Tame Impala något så unikt som framåtsträvande och briljant kreativitet. Man behöver inte vara svag för vare sig galna multiinstrumentalister eller psykedelisk rock för att förstå att det är musiker som Kevin Parker som håller rocken levande. Lonerism är en mästerlig inbjudan till hans surrealistiska värld som låter lika mycket 1968 som 2038.

Lonerism är precis som Tame Impalas debutalbum, Innerspeaker, en inspirationsresa. Likheterna med The Beatles Sgt. Pepper´s-period och vår svenska proggexport Dungen är tydliga, ibland på gränsen till för uppenbar. Men även om Kevin Parker utan tvekan skulle kunna försörja sig som Lennonimitatör, så står albumet alldeles utmärkt på egna ben och blir till ett lysande exempel på innovativ revivalism.

Jag minns en gammal intervju med John Lennon där legenden spekulerar i att framtidens Beatlesinspirerade band kommer skapa rockmusik med hjälp av helt nya instrument. I Lonerism fall är det snarare tvärtom. Albumets höjdpunkt, stonerrockiga singeln Elephant, är pricken över i och inget annat än en hommage till phasereffekten och fuzzpedalen. Den ivägsvävande Music to walk home by är ett varmt tack-för-senast till moogsynten. Men samtidigt har Parker, som skrivit, spelat, producerat och mixat allt själv, vävt in nutidens ljudbild i albumet. Extra tydligt blir detta på avslutande Sun´s coming up där den psykedeliska mattan sprättas upp och blottar en oemotståndlig valslik pianoballad à la 2012.

Lonerism som helhet är inget annat än ett modernt mästerverk som, om inget riktigt oväntat sker, är årets absolut bästa rockalbum. Det enda frågetecknet är egentligen hur Tame Impala, och kanske framförallt Kevin Parker, ska gå vidare och överträffa det här.

Annons
Den 20 oktober ser ni Tame Impala på Debaser Medis och klubben What We Do Is Secret!

Visa kommentarer / Kommentera nu
Den psykedeliska rockens definitiva återkomst - Tame Impala - Lonerism
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17