Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Den beskedliga punken personifierad

Rise Against

Chicago-bandet har hittills släppt fem album och räknas till ett av de mest inflytelserika inom den nutida punkgenren. Hade de försökt etablera sig för tjugo år sedan på samma musikscen, skulle de antagligen blivit utskrattade.

Från samhällskritik till kommersialism
Under 70-talet slog punken igenom. Arbetslösheten var hög i London och folk var arga. Genom kläder, musik och utseende uttryckte punkarna ett starkt hat mot allt kommersiellt och de gjorde allt för att provocera och chocka samhället. I musiken yttrade sig hatet i form av raka, vrålande gitarrer och arga texter. Att man delade den gemensamma ilskan mot samhället var väl egentligen det enda kravet för att få spela i ett punkband. Något gehör eller instrumentvana var definitivt inte med på kravlistan.

Idag ser det lite annorlunda ut. Punkrocken delar visserligen samma ilska, men den känns oftast inte särskilt genuin. Ironiskt nog får man känslan av att de flesta punkrockarna nuförtiden tar sig an rollen av rent kommersiella skäl. De skräniga gitarrerna har ersatts av finslipade ackordgångar med bara en liten gnutta distorsion och de brummande basgångarna med välgjorda melodier i låga oktaver. Band som Sex Pistols, New York Dolls och Ramones har idag ersatts av nutidspunkband som Sum 41, Fall out boy och Rise Against.

Låttexterna i fokus
Rise Against är ett av alla band som hakade på den nya punktrenden i slutet av 90-talet. 2006 släpptes punksingeln ”Prayer of the refugee” som blev enormt populär och nu senast har deras hit ”Hero of war” spelats frekvent på radiokanalerna. Till skillnad från Rise Againsts vanliga välproducerade, men ändå relativt hårda sound, är låten akustisk. Enligt bandmedlemmarna själva är budskapet i texten något som borde tänkas på.

Det nya – det snälla
Det är alltså det här som gäller på punkfronten år 2010, om man ska tro Rise Against. Uppgivna, snarare än arga texter, och vackra melodier, snarare än skräpigt förstärkarljud. Tillhör du skaran som gillar det här har du chansen att se Rise Against då de besöker festivalen West Coast Riot i Göteborg i sommar. Vi andra kan stanna hemma och vråla oss igenom ett par Sex Pistols-skivor på vinylspelaren i ren protest.

Annons
Topp 5
1. Like the angel
2. Saviour
3. Done with the compass
4. Worth dying for
5. Re-education (through labour)

Visa kommentarer / Kommentera nu
Den beskedliga punken personifierad - Rise Against Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17