Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Death from Above 1979, 8 oktober – Nalen Stockholm

En smäll på käften, ett knä i magen eller ett handlöst fall utför ett stup. Kärt barn har många namn, men i detta fall stavas det enklast Death from Above 1979.

Duon tog en lång paus efter en rekordkort karriär. Death from Above 1979 blev 2005 års stora hype när de i slutet av oktober 2004 släppte debutalbumet, You’re a Woman, I’m a Machine. Kritikerna hyllade och fanskaran slutade aldrig växa. Det blev dock kortvarigt då de redan 2006 bestämde för att gå skilda vägar på grund av meningsskiljaktigheter när det kom till bandets fortsatta kreativa process och musikstil.

Som tur var envisas de flesta uppbrutna band med att ge sig på en återförening. Med tanke på vilken konsert de bjuder på så får man förmoda att det var på grund av att de helt enkelt hade otroligt mycket kvar att ge. Det Death from Above 1979 vi får uppleva på Nalen i Stockholm, bandets första Sverigebesök, kokar över av testosteron, kreativitet och tung, snabb rock utan kompromisser. Vi bjuds på en makalös ljudbild och ett organiserat kaos, signerat den enkla duon bestående av basisten, Jesse F. Keeler och trummisen, Sebastien Grainger. Golvet vibrerar och publiken bildar en moshpit på under sekunden när de inledande tonerna till Turn it Out letar sig ut från de svarta Marshall-förstärkarna.

Ingen nåd eller pardon, konserten fortsätter i samma ursinniga tempo. Go Home, Get Down accelererar furiöst, medan en lycklig kille lyckas kravla sig upp på scenen och panikartat kastar sig ut i publiken. Ska det nämnas ett någorlunda och välbehövligt, lugnt avbrott så är låter tunga Black History Mouth även den fantastisk i all sin enkelhet. När det börjar närma sig slutet förklarar trummisen och sångaren Grainger att det är ett ovanligt bekvämt Death from Above 1979 vi får se idag, att de i vanliga fall brukar smycka scenen med en fet backdrop och sin musik med diverse andra attiraljer för att känna sig säkra. Det märks tydligt då bandet lekfullt och avslappnat tar i ända från tårna för att få Nalen att röja sönder till bristningsgränsen.

Tack och lov för att ingen svensk festival lyckades få till en bokning i sommar, för det var nämligen denna konsert de var ämnade att ta sig an ända sedan bandet bildades i början av 2000-talet.

Annons

Foto: Tobias Ekvall

Visa kommentarer / Kommentera nu
Death from Above 1979, 8 oktober – Nalen Stockholm - Musik, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17