Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

F*ck him, he’s famous

David Guetta

Fransmannen David James Guetta, 46, lever som en rockstjärna. Men han är ingen rockstjärna, han är dj och musikproducent. Förmodligen jobbar han hårdare än de flesta rockstjärnorna också.

Bara det senaste året har han samarbetat med inga mindre än Akon, Will.I.Am (Black Eyed Peas) och Kelly Rowland – bara för att nämna några. Som om inte det vore nog har han omkring 200 spelningar världen över varje år.

David Guetta är dock inte ny i gamet, även om de flesta förmodligen inte ens hade hört talas om honom innan han slog igenom kommersiellt med re-maken på hans ”Love don’t let me go” för tre år sedan (originalet gjorde han redan 2002).

Fransmannen började dj:a redan när han var 13 och fyra år senare började han spela hip-hop på klubbarna runt om i Paris. Det skulle dock inte dröja länge innan han snöade in på housemusiken, och Guetta skulle visa sig ha ett stort inflytande på acid housens genomslag i Paris i början på 90-talet. Sitt riktigt stora genombrott som house-dj och producent fick han dock först när han släppte singeln ”Just a little more love” (2001). Året därpå släppte han ”Love don’t let me go”, som det fem år senare gjordes en mash-up på. Re-maken fick så bra respons att den senare gavs ut som singel. 2007 släppte Guetta sitt tredje album ”Pop life”, där första singeln ”Love is gone” toppade den amerikanska danslistan.

Början på en ny era
Efter att ”Love is gone” fick ett så stort genomslag världen över började Guetta inse sin kommersiella potential. Den elektroniska dansmusikscenen har alltid haft en arrogant attityd mot kommersialism och många väl ansedda dj:s inom housekulturen som tagit en kommersiell bana har förlorat mycket värdighet från både andra djs och trogna fans. Guetta brydde sig dock inte speciellt mycket om detta utan tog det med en klackspark; Varumärket ”Fuck me I’m Famous” föddes 2003 och blev namnet på en rad samlingsskivor och framgångsrika fester. Med en så pass slagkraftig och kaxig slogan dröjde det inte länge innan alla klubbkids sprang runt med t-shirts med ”Fuck me I’m Famous” på bröstet. Guetta hade fått levande reklampelare över hela världen utan att det kostade honom ett enda öre.

Annons

Helt rätt i tiden
I takt med att R’n’B:n och hip-hopen hämtar allt mer influenser från house och elektronisk dansmusik var Guetta inte sen med att inse nya möjligheter till världsherravälde genom att kombinera det bästa från två världar.

På hans fjärde studioalbum ”One Love”, som släpptes i somras, är nästan varje spår ett samarbete med någon stor R’n’B-stjärna. Sammarbetet med Akon som resulterade i låten ”Sexy Bitch” har sålt platina. ”When Love Takes Over” med Kelly Rowland har också toppat danslistor världen över.

Guetta som också producerade Black Eyed Peas dunderhit ”I gotta feeling” (tydliga influenser från ”Love is gone”) är nomierad till sammanlagt fem Grammys. Vi lär inte ha sett och hört det sista från den okammade fransmannen.

Visa kommentarer / Kommentera nu
F*ck him, he’s famous - David Guetta Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17