Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Cyndi’s got the blues

Girls Just Wanna Have Fun har bytts ut mot amerikanska blueshjärtan. När en av världens största popstjärnor sadlade om till bluesartist var vi på Digital Life inte sena med att ta reda på varför.

Du är en legend. Var det din plan från början?
Jag visste från att jag var fem ungefär att jag ville skriva låtar och sjunga och uppträda.

Varför bytte du från 80-talspop till blues?
Hjärtat av all populärmusik ligger i bluesen. Världen är i ganska dåligt skick och det finns tyvärr många anledningar till att ”sing the blues”. Det pågår ett brutalt krig i mellanöstern, vi är mitt i en finanskris, våldtäkt används som krigsvapen i delar av Afrika och vi har inte hittat något botemedel mot varken Aids eller cancer. Rent musikaliskt har jag alltid haft det här projektet i bakhuvudet. Jag ville egentligen spela in skivan 2004, men det fungerade inte. 2010 känns mer rätt i tiden.

Det finns ju typ hundratals riktigt bra blueslåtar. Var det svårt att välja?
Det finns bokstavligt talat tusentals fantastiska låtar att välja mellan, så det tog flera år att välja. Det var så svårt så du anar inte!

Varför landade det till slut på de utvalda?
Jag upptäckte bluesen genom mina favoritrockband från 60- och 70-talet. Alla låtar på skivan är låtar jag älskat hela mitt liv. När jag lyssnar på låtarna tänker jag på mig själv som ung, liggandes på min säng där jag lyssnade på låtarna. Skrattade eller grät eller pratade hemlisar med mina kompisar.

Annons

Hur var det att spela in albumet?
Vi spelade in allting på två veckor, mixade i ett par dagar och mastrade en dag. Det var inte svårare än så. Jag och studiomusikerna möttes upp i studion klockan ett varje eftermiddag i studion i Memphis och jammade lite tills vi hittade det rätta soundet. Sedan spelade vi in allting två, tre gånger och valde ut den inspelning som lät bäst, utan att rätta till någonting i efterhand.

Varför inte?
För spontanitetens skull! Vi ville inte ha det perfekt och fixat. Vi ville ha det äkta och uppriktigt.

Blev du nöjd med resultatet?
Jag är väldigt stolt över det. Jag fick chansen att jobba med några av de bästa musikerna någonsin och jag levde min dröm. Jag ger Memphis Blues tio av tio möjliga!

Så nu har du gjort en bluesplatta också. Finns det någonting du fortfarande vill åstadkomma?
Jag har haft sådan tur. Jag har gjort allt jag ville göra. Jag ville spela på Broadway och det gjorde jag, jag ville spela i filmer och det gjorde jag, jag ville göra tv och det gjorde jag. Jag vann till och med en Emmy för det! Jag har haft en strålande karriär inom musiken och har en underbar familj. Mitt liv är välsignat.

Ja, du har en lång karriär bakom dig. Och en moralgräns lägre än de flesta 57-åringars. Du sjöng till exempel ”I slept with your brother, and went down on your mother” mot Howlin’ Pelle i The Hives. Det måste innebära att du har en hel del sjuka minnen att dela med dig av?
Varje dag är lite kul, konstig, glad, ledsen, galen för mig… hur mycket tid har du? Min självbiografi kommer ut nästa år så jag tror det är bäst att du väntar på den.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Cyndi’s got the blues - Musik, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17