Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

It’s Britney, bitch!

Svart hår, en strippåle: ”It’s Britney, bitch!” – på mindre ett ögonblick hade Britney Spears gått från popfenomen till intressant.

[dropcap]E[/dropcap]pitetet popfenomen förvärvade Britney Spears redan som sextonåring. Debutsingeln Baby One More Time var egentligen tänkt för TLC som precis avslutat produktionen med sitt senaste album och inte behövde mer material. Istället blev det Britney Jean Spears från McComb, Mississippi, som sattes på ett plan till Cherion-studion i Stockholm där Max Martin väntade. Bilderna av en helylle Britney i skoluniform kablades ut över hela världen och när debutskivan med samma namn släpptes blev Britney Spears den första kvinnliga artisten att toppa Billboardlistan med både singel och album samtidigt. Bakgrundstoryn om hur hon redan som elvaåring utmärkt sig bland sina blivande konkurrenter i The Mickey Mouse Club blev nutidshistoria och med uppföljaren Oops!.. I Did it Again såg konkurrenterna inte ut att ha en chans.

Året var 2001 då Britney ville bli vuxen. Med singeln I’m a Slave 4 U lämnade hon skoluniformen bakom sig och blev en självständig kvinna. Soundet hade med tredje skivan Britney gått från putsat till mer riffigt – resultatet av att Britney bytt producent från Max Martin till The Neptunes.

2003 skulle vi vänja oss vid att Britney blivit vuxen. Under MTV:s årliga gala stod hon på scen tillsammans med idolen Madonna och kyssen som följde i slutet av framträdandet blev årets största händelse i musikvärlden. Kort därpå släpptes In the Zone som innehöll en duett med Madonna – popprinsessan hade mött drottningen själv och resultat blev en omedelbar hit. Men med efterföljande Spears-klassikern Toxic slutar intresset för musiken och förflyttas istället till Britneys skandalomsusade liv.

[quote]I wanted to make a dance album that was ahead of everything else out there.[/quote]

Annons

2004 gav sig Britney ut på en turné som avbröts på grund av en knäskada. Istället gifte hon sig för andra gången med Kevin Federline – en bakgrundsdansare som varit med på turnén. Efter ett turbulent äktenskap gick hon så slutligen i februari 2007 in på en frisersalong och rakade av sig allt hår. Många trodde att stjärnan nu flippat ut för gott och att hon aldrig skulle kunna komma tillbaka.

2007. Britney hade skiljt sig och förlorat vårdnaden om sina barn. Hon släppte albumet Blackout. En explosion av electropop och attityd som golvade de flesta, kritikerna inräknade. Självständighetsförklaringarna från tredje albumet hade nu slagit ut i en självmedveten ironi värdig att efterträda Madonna som the queen of pop. Efter succén med Blackout tog karriären fart igen och singeln Womanizer klättrade snabbt upp till första plats på Billboards lista – där hade Britney inte befunnit sig sedan Baby One More Time, tio år tidigare.

Nu väntar Femme Fatale och Britney har återigen gått tillbaka till Max Martin som producent. Med 12 miljoner sålda singlar innan albumet ens släppts och 21 miljoner visningar på Youtube av Hold It Against Me kan vi med säkerhet säga att Britney aldrig förlorade mer än sitt hår den där februarikvällen.

Visa kommentarer / Kommentera nu
It’s Britney, bitch! - Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17