Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Musikkonstnären från norr

Björk

Udda, organisk, isländsk, mystisk – när musikrevolutionen hägrar i horisonten räcker orden inte längre till för att beskriva Björk…

Björk är Björk – det finns ingen annan. Ingen låter som hon, ingen gör som hon. Hennes uttryck får den mest dramatiska människa att ta ett steg bakåt för att stilla kunna betrakta detta väsen i ständig rörelse.

Redan från början var Björk bekväm i blandningen av olika stilar och genrer. Från klassisk musik till punk, till jazz, tillbaka till punken, till gotisk rock, till surrealism och konstnärskollektiv. Hon var 20 år gammal och framgångarna med bandet The Sugarcubes blev hennes internationella genombrott. Solodebuten kom i början av 1990-talet och hennes tidiga samarbete med Michel Gondry befäste Björks virtuella musik genom en visuell verklighet. Fusionen av genrer, slagverk, text, sång, intryck och uttrycksfullhet gör att Björk alltid känts mer som en musikkonstnär än en artist. Hennes musikvideor har alltid varit i lika stort fokus som hennes breda musiklandskap.

Texterna är enkla med slagkraftiga ord som trycker igenom ljudvallen som en smäll på käften. Hon är en förlängning av performancekonstnärens vilja att interagera med publiken – skapa konst av musik. Konst som inte är pretentiös eller abstrakt utan som tillåter en att försvinna in i en ny värld – Björks värld; mörk, mystisk, vacker och organisk. Att hon nu släpper sitt sjunde album som en iphone-app känns därför helt naturligt.

Biophilia – en resa bortom begränsningarna

Tiden då musik lämnades ifred och dyrkades på avstånd är sedan länge förbi. Vi skapar, delar, samplar, mixar, bryter upp, bryter ner arrangemangen, tonerna, strukturen – musik har mer och mer blivit en interaktionsprocess. Sann konst är interaktion – början på en mening som fortsätter i betraktarens huvud, i lyssnarens själ, en resa som tar oss bortom våra fysiska begränsningar.

Annons

Med Biophilia erbjuder Björk möjligheten att ta interaktionen ett praktiskt steg längre. Genom att tillåta lyssnaren att själv bestämma hur låten ska utvecklas, att utvidga och komplettera musiken med animationer och text skulle kunna vara ett steg närmare att levandegöra Björks musikvärld – att dramatisera musik med bilder, i stället för att dramatisera rörliga bilder med ljud.

Vissa frågar sig om vi nu befinner oss i brytpunkten för hur vi kommer att uppleva musik? Helt klart ser vi nu ett naturligt skifte från albumformatet till något annat. Lyssnaren kommer inte länge bara att uppleva berättelsen från introspåret till slutet utan flera berättelser i olika dimensioner. Om revolution stundar återstår att se, men en sak är i alla fall säker – Björk är Björk. Oföränderlig, progressiv, intensiv och ljuv. Och kanske är gränsen mellan konstnär och revolutionär hårfin när revolutionen är som närmast.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Musikkonstnären från norr - Björk Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17